Van alles wat.

Stelt u zichzelf de aarde voor als een gloeiend hete bal van al dan niet gesmolten gesteente met een kern van vloeibaar nikkelijzer. Als een dunne schil drijft de aardkorst, die gemiddeld 25 kilometer dik is, op dat gloeiend hete gesteente van de buitenste aardmantel. De aardkorst zelf is verdeeld in tektonische platen die interactief zijn. Deze platen duwen tegen elkaar, drijven uit elkaar of schuiven onder elkaar. Er bouwt zich spanning op en soms ontlaadt die spanning zich in de vorm van aardbevingen of vulkaanuitbarstingen met alle gevolgen van dien.
Nee, mensen, het leven is geen pretje. Dan weer worden kuststreken in verre exotische streken onverwacht getroffen door het verwoestende geweld van reusachtige vloedgolven, dan weer danst de aardbodem als een op hol geslagen cakewalk zijn destructieve horlepiep des doods.

Op een rustige landweg, niet ver van de hoofdstad, lijkt de zomer zich voorgoed genesteld te hebben in de statige eiken en het dichte struweel die de kronkelende stoffige weg scheiden van de aangrenzende korenakkers. Insecten zoemen, vogels kwinkeleren en de landloper veegt zich het zweet van het gelaat. Hij heeft nog vele kilometers te gaan. Hij reikt naar de waterzak aan zijn gordel en sprietst een straal water in zijn dorstige mond. Hij is op reis. Hij is op pelgrimsreis. Ook een landloper kan op pelgrimsreis gaan. Maar deze landloper is een bijzondere landloper. Hij is een landloper van goede komaf. Hij is de aan lager wal geraakte telg uit een oud gedegenereerd grafelijk geslacht. Vroeger kende deze familie zo haar hoogtijdagen. Was zij op verschillende manieren gelieerd aan het oppermachtige koningshuis. Maar twee generaties geleden moest een uit deze familie benoemde kanselier zo nodig voor het eigen gewin gaan. Hij werd ontmaskerd en met hem viel de gehele grafelijke familie in ongenade. Haar bezittingen werden verbeurd verklaard en zij werd verbannen van het hof. De familie verviel binnen de kortst mogelijke keren tot beklagenswaardige armoede wegens een totaal gebrek aan fysieke economische vaardigheden veroorzaakt door eeuwenlange ontwenning. Zij moesten uit bedelen gaan en velen werden rondtrekkende landlopers en vagebonden.

In de verte tekent zich een naderende reiziger af. Hij gaat te paard. De landloper voelt voorzichtig aan het vlijmscherpe tweesnijdende mes dat hij tussen zijn riem heeft gestoken, want hij die de verlaten wegen van het koninkrijk wil bereizen zal te allen tijde bedacht dienen te zijn op geweld van struikrovers en beurzensnijders. De ruiter nadert snel. Zijn ros briest zenuwachtig bij het zien van de armzalige landloper. Het is een heraut des konings. Zijn tabberd wordt rijkelijk versierd door uiterst kostbaar gouden stikwerk. Het wapen van de koning prijkt prominent op zijn borst. En in zijn zadeltas steekt de uitbundig glimmende hoorn die de heraut zal steken als hij zijn boodschap gaat verkondigen. In een rijk bewerkte lederen schede draagt de heraut een vervaarlijk uitziend zwaard van buitenissige proporties. Het is vervaardigd van het sterkste Saraceense staal dat men zich kan denken en bevindt zich binnen handbereik van de uiterst gepresseerde heraut boodschapper. De heraut toomt zijn paard in en stopt ter hoogte van de landloper. Heeft u het al gehoord?, vraagt hij aan de landloper. Heeft u het al gehoord dat onze goede koning naarstig op zoek is naar een wijze raadgever. Nee, antwoordt de landloper, zulke berichten hebben mij nog niet bereikt! Welaan dan, hoor mij aan, ik ben de boodschapper van onze goede koning. Ik ben zijn oren en zijn ogen. Ik ben zijn voeten en zijn handen. Mij is doorgegeven dat ik u moet begeleiden naar het paleis teneinde u terug te voeren naar onze gebenedijde koning. U is het alfa en het omega. U is de wijze die de koning zoekt.
De landloper gaat achter de heraut op het paard zitten en in gestrekte draf rijden zij naar het paleis. Rondom zijn de tekenen van verval duidelijk zichtbaar. Het koninkrijk bevindt zich in een deplorabele toestand. Voor de troon van koning werpt de eenvoudige landloper zich op de grond. Zie hier, weent hij, uw lang vergeten raadgever keert weer. Na de eerste emotionele seconden weet de landloper zich te beheersen en verkondigt hij met luide stem dat het koninkrijk weer zal worden opgebouwd. Dat het koninkrijk weer zal glanzen en zal schitteren.
En zo geschiede. De pracht en praal van het koninkrijk zijn nu spreekwoordelijk geworden. Gelukzaligheid en een lang en fijn leven zijn nu voor elke inwoner van het koninkrijk vanzelfsprekende zaken.
Maar de donkere wolken aan de horizon worden door niemand opgemerkt.
En de landloper. De landloper gehuld in zijn mantel van brokaat en zilverstiksel ziet dit alles verwachtingsvol aan. Hij weet van het slechte en voorvoelt de komst van zijn opperheer.

Honderden jaren later zijn hele gebieden nog dermate radio-actief dat men er niet kan verblijven. Er zelfs niet door heen kan reizen. Straling veroorzaakt mutaties bij de inheemse flora en fauna resulteert in monsterlijke afwijkingen die heel in de verte nog doen denken aan de oorspronkelijke planten en dieren.

In “veilige” gebieden wonen mensen. Horden wrede, agressieve moordenaars die hun geschiedenis zijn kwijt geraakt. De hemel kleurt rood. Een wolf huilt. Een aangevreten lijk van een kind ligt in een holte van het landschap weg te rotten.

Maar verder was alles dik in orde naar de omstandigheden gerekend.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “Van alles wat.

  1. Voor het eerst zo maar wat geplaatst op mijn fonkelnieuwe blog. Zelfs met een foto. Het verhaal is wat warrig. Zo maar uit die dikke duim gezogen op basis van associatie en oververhitte fantasieën.
    Het belangrijkste is dat ik nu weet hoe het blog werkt. Als het VKblog ophoudt te bestaan per 1-6-2011 ( iets waarvan de Volkskrant spijt gaat krijgen als haren op hun hoofd) heb ik in ieder geval een uitwijkmogelijkheid.

  2. aha dus toch
    geen tijd nu om het bericht helemaal uit te lezen
    straks…!

  3. Gefeliciteerd met je nieuwe blog. Prima binnenkomer hoor. Een echte en onvervalste “reinjohn”!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.