Op redelijk korte termijn zal in Nederland de sociaal-economische pleuris gaan uitbreken. Wij maken het begin mee.

Tegen de van nu af aan langzaam vorm krijgende sociaal-economische depressie helpen geen volkstuintjes en goudvoorraden meer. Dit is het begin van de langzame teloorgang van de westerse economie. Teweeg gebracht door hebzucht, hedonistisch materialisme en machtswellust.
Ik heb mijn koffers al gepakt. Binnenkort zal, volgens mij, in dit overbevolkte en angstige landje de pleuris gaan uitbreken. Dat wil zeggen: scherp toenemende armoede, een tsunami van faillissementen, toenemende sociale onrust, verpaupering, groeiend rechts- en links extremisme en de bijna volledige afbraak van overheidsgezag bij gebrek aan solide en betrouwbare leiders. En dat wil ik echt niet meemaken.
Wie denkt dat dit alles in een grote klap zal gebeuren zal bedrogen uitkomen, want de depressie zal sluipenderwijs zijn entree maken. En wat meer is, deze depressie zal niet meer verdwijnen. Wij, de mensen in de westerse wereld, zijn als eerste aan de beurt om de volledige ondergang van de vrijemarktwerking en het kapitalisme mee te maken. Over tientallen jaren zullen de opkomende economieën ons volgen. Na vierhonderd jaar is elk spoor van welvaart en welzijn verdwenen en zijn we weer terug bij af. Jagers-verzamelaars zullen de resten van een verdwenen beschaving afstropen naar voedsel en water. De aarde zal de mens als soort uitspuwen en zal andere soorten de kans gaan geven in een totaal veranderde wereld.
Leuk gegeven voor een boek of een film, ware het niet dat over dit onderwerp al duizenden boeken zijn geschreven en talloze films zijn gemaakt.

Ik schep er een enorm genoegen in om inktzwarte scenario’s te bedenken in de wetenschap dat deze geen van alle werkelijkheid zullen worden. Het gaat allemaal lekker. Er is niets dat de mens op de lange termijn zou kunnen verhinderen om zich ten volle te ontplooien. De mens gaat een zonnige toekomst tegemoet. Hij zal op korte termijn oplossingen gaan vinden voor energietekorten en waterschaarste. Om maar een paar minder belangrijke items te noemen. Hij zal aan zichzelf blijven werken en hij zal als glorieuze winnaar zijn evolutie afsluiten.

Nee, er wacht de mens niets dan goeds in de toekomst. En vergeet aub die onzin die ik schreef over doem en ellende. Dat gaat echt niet gebeuren. Daarvoor is de mens veel te wijs en te intelligent.

Ik ben gek op ironie.

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

5 Reacties op “Op redelijk korte termijn zal in Nederland de sociaal-economische pleuris gaan uitbreken. Wij maken het begin mee.

 1. Goed blog Rein!
  Ik schreef er ook net over.
  Valt allemaal nog wel mee. Er is eigenlijk maar één crisis: de politieke crisis.
  Lastig natuurlijk. Want alles is politiek immers.

  Er zit maar een ding op: helemaal opnieuw beginnen. 😉

 2. “Daarvoor is de mens veel te wijs en te intelligent.
  Ik ben gek op ironie.”

  Misschien iets minder zwartgallig maar ik denk dat onze “beschaving” een behoorlijke optetter gaat bkrijgen.

 3. Langzaam wordt steeds duidelijker waartoe onbeheerste hebzucht, ziedende, niets en niemand ontziende machtswellust en fanatieke statusjacht kunnen leiden. Het vrijemarktgebeuren dat grotendeels gebaseerd wordt op wantrouwen en kwade trouw, hebberigheid en conditionering via reclame wordt door zijn zelf gecreëerde economische chaos gedwongen steeds duidelijker zijn ware aard te laten zien. Waar economische conditionering uiteindelijk toe kan leiden zien we momenteel in Londen. Als we het niet kunnen kopen gaan we het maar stelen. En denk nu vooral niet dat plundering, stelen en moorden voorbehouden is aan een criminele elite. De geschiedenis laat zien dat de gemiddelde mens bij voldoende extreme omstandigheden zonder enige terughoudendheid in staat is om door dat hele dunne vernisje “beschaving” heen te breken. De geschiedenis bewijst tevens dat er in dergelijke omstandigheden maar weinigen zijn die zich door innerlijke beschaving kunnen en willen laten leiden. Want innerlijke beschaving is in een onder druk staande kapitalistische samenleving een net zo schaars goed als diamant in onze aardkorst.
  De samenleving is totaal verziekt door de wrede uitwassen van het kapitalisme. Het kapitalisme kent geen denken en handelen op grond van onbaatzuchtigheid. Het kapitalisme kent enkel de keiharde wet “voor wat hoort wat” En door jarenlange hersenspoeling wordt gedacht dat het niet anders kan.
  Hopelijk zijn we met zijn allen in staat om op de rokende puinhopen van deze keiharde, wrede en ethisch sterk geërodeerde samenleving een betere, rechtvaardiger, maar vooral ook liefdevollere samenleving te vestigen.

 4. inktzwart

  Er is maar één club die verantwoordelijk is, dat zijn de politici die hebben nagelaten begrotingsdicipline en bankentoezicht in te voeren.
  Dat geldt aan beide zijden van de Atlantische oceaan, de uitzondering zijn de voormalig protestantse landen in Europa.
  Het sobere calvinisme lijkt z’n sporen nog na te laten.
  Er is niks mis met kapitaliisme en markten, het misverstand zit er alleen maar in dat markten niet gereguleerd hoeven te worden.
  Onze 17e eeuwse boter, zo zagen Britse bezoekers, was van zo hoge kwaliteit omdat die boter omgeven was met vele regels.
  Na de Duitse beurskrach van rond 1870 voerde Duitsland regels in, die waren toen al beter dan de VS regels na de Wall Street crash van 1929.
  De enige twee landen waar geen toezicht is van overheidswege op bankiers zijn de VS en Engeland.
  VS secretary of finance Geithner kan het bloed van Standard en Poor wel drinken.
  Deze hebben Geihner geantwoord met de mededeling dat als de VS geen orde op zaken gaat stellen de VS credit rating verder zal worden verlaagd.
  Geestig is dat China de VS democratie aanwijst als schuldige.
  Daar zit wat is.

  • Dag Inktzwart, is het anno 2017 nog steeds zo dat “De enige twee landen waar geen toezicht is van overheidswege op bankiers zijn de VS en Engeland” .

   Indien ja , begin ik alvast wat beter te begrijpen waarom de VS en Engeland zich op vandaag beiden zo protectionistisch opstellen en zo tegen elkaar aanschurken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s