Neoliberalisme. Een armoedige “filosofie” van beklagenswaardige mensen.

Houten hersens in de diepvries

Houten hersenen in de vrieskou.

Neoliberalisme is een mogelijk antwoord op de vraag hoe een samenleving zich economisch zou kunnen organiseren. Een neoliberale economie kenmerkt zich dan door:
– een vrije markt (zonder handelsbarrières),
– vrije wisselkoersen,
– privatisering,
– marktbepaalde prijzen,
– weinig overheidsinterventie,
– constante vergroting van markten.
Het is een armoedig gedachtegoed. Het draait allemaal om de centjes, de macht en de status. Meer markt, minder overheid. De ene mens moet de vrijheid hebben om de zwakkere mens uit te buiten, te bestelen en te beschimpen.
Liberalisme is een levensovertuiging van mensen die zich sterker en beter achten dan hun medemens. De neoliberale mens krijgt van jongs af aan ingeprent dat hij/zij moet presteren, dat hij/zij altijd beter moet zijn dan zijn/haar medemens, dat de medemens een concurrent is in een permanente situatie van schaarste en dat hij/zij er voor moet zorgen het grootste stuk van de koek te bemachtigen. Zingeving aan het leven staat voor dit soort mensen gelijk aan het nastreven van alle mogelijke economische doelen. Alle belangrijke zaken in het leven (macht en status) zijn volgens dit soort mensen één op één te herleiden tot economische factoren.
Mensen die deze levensovertuiging aanhangen vinden zichzelf sterke mensen. Zij zijn de winnaars in de strijd om de schaarse middelen. Zij zijn slimmer, sterker en beter dan hun zwakkere medemens. De zwakkere medemens is de verliezer. De zwakkere medemens heeft het aan zichzelf te danken dat hij zwak is. De zwakkere medemens heeft geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn eigen leven. De subsidieslurper, de uitvreter, de onproductieve, de wanbetaler, de verliezer heeft zijn mislukte leven helemaal aan zichzelf te danken, aldus het verheffende gedachtegoed van de flinke, doorpakkende en altijd weer uitdagingen accepterende neoliberaal. Gevraagd naar de filosofische onderbouwing van hun levensovertuiging verwijzen dit soort mensen veelal naar Adam Smith bedenker en leider van de bende van de “onzichtbare hand” en voorstander van het nastreven van het eigen individuele belang. Een ethiek die zich overduidelijk baseert op het recht van de sterkste. En het werd in de negentiende eeuw nog eens dunnetjes overgedaan door ene Herbert Spencer die de evolutietheorie toepaste op de menselijke samenleving. Hij bedacht de prachtige uitdrukking: “The Survival of the Fittest”.

Door harde, hebzuchtige en egoïstische mensen werd dus een diversiteit aan geraffineerde ethische smoesjes bedacht om hun graaizucht, machtswellust en pure slechtheid ten opzichte van de rest van de wereld te rechtvaardigen. Zij waren er vast van overtuigd: hun gewetenloze perfide gedrag was een zege voor de wereld. De wetenschap (Adam Smith en Herbert Spencer) liet immers zien dat ze gelijk hadden. Dit krakkemikkige gedachtegoed is momenteel bezig de gehele wereld te veroveren. Egoïsme en materialisme!!! Geen plaats meer voor naastenliefde, voor solidariteit met de zwakkeren en voor bescheidenheid, soberheid en verantwoordelijkheidsgevoel.
Geëmancipeerde arbeiderskinderen werken samen met restanten van adel en bourgeoisie uit vervlogen dagen en zij componeren samen een treurmars waarmede medemenselijkheid, liefde en erbarmen ten grave worden gedragen.

De Nederlander wordt steeds rechtser!! Hij verheerlijkt ambitie, hardheid, opportunisme, welbegrepen eigenbelang en rabiaat egoïsme. Hij heeft geen oog meer voor intellectuele zaken indien deze niet geduid kunnen worden in termen van geld. De Nederlander is op weg om een calculerende, opportunistische en anti-intellectuele hufter te worden, die op luide en onbeschofte wijze zijn vermeende gelijk de wereld in schreeuwt.
Wat de overlevers rest is een terugtocht naar de veilige en vertrouwde haven van de kunst, de wetenschap en de Cultuur, in de hoop dat de buitengaatse storm spoedig gaat liggen.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

4 Reacties op “Neoliberalisme. Een armoedige “filosofie” van beklagenswaardige mensen.

 1. Deze bijdrage werd geschreven omdat het mij absoluut noodzakelijk lijkt dat we met de Nederlandse samenleving een andere kant uitgaan. Het moge misschien lichtelijk overtrokken zijn wat ik schrijf en hier en daar zelfs behoorlijk gechargeerd, maar ik ben er ten diepste van overtuigd dat het geen goede zaak is als je van je eigen hebzucht en machtswellust een “Way of Live” maakt. De toon van het stuk vloeit voort uit mijn enorm grote bezorgdheid voor de toekomst.

 2. Inmiddels is mij wel duidelijk geworden dat er een scherpe tweedeling in de samenleving is te bespeuren. Je hebt de mensen die vinden dat meneer Wilders nog wel een tandje bij mag zetten en eigenlijk nog veel te aardig is voor die zakkenvullers en graaiers in Den Haag, en je hebt de mensen die het grove en uiterst agressieve taalgebruik in de Tweede Kamer ten zeerste afkeuren en vinden dat politieke debatten over de inhoud moeten gaan. Tot welke kant je hoort hangt af van de genetische aanleg (IQ), de opvoeding die je hebt gehad (liefdevol of keihard) en de directe leefomstandigheden (laag inkomen, geen of lage opleiding).
  Ik denk dat iedereen van zichzelf wel weet in welk kamp hij thuis wil horen.

 3. Herman

  Het draait allemaal om de centjes, de macht en de status. Meer markt, minder overheid. De ene mens moet de vrijheid hebben om de zwakkere mens uit te buiten, te bestelen en te beschimpen.

  Volstrekt juist.
  En dit systeem is nu failliet, helaas zijn de zwakkeren daar zoals altijd weer de dupe van.

 4. Beste Herman,

  Misschien is het faillissement van het ongebreidelde vrijemarktdenken wel de aanzet tot een anders geordende samenleving, waarin economische rechtvaardigheid en verinnerlijkt fatsoen een hoofdrol krijgen. Ik heb er een hard hoofd in, maar je weet maar nooit!
  Groet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.