Een toegeeflijke kijk op de jeugd van tegenwoordig

Er staat een vervreemdend artikel in het super dikke kerstnummer van de Groene Amsterdammer. De titel van het artikel luidt: “De revanche van de jeugd” en de inhoud laat een werkelijkheid zien, die ik tot nu toe niet heb mogen ervaren. Er staat bijvoorbeeld het volgende in: “Zowel in Amerika als in Europa stroomt nu de best opgeleide generatie ooit de samenleving in”. Het artikel is geschreven door een zekere Rutger van der Hoeven en ik neem aan, het kan bijna niet anders, dat deze Rutger heel jong is en zich een onderdeel waant van de gouden generatie die ons ouderen, met behendig gebruik van de sociale media, nog versteld zal doen staan van hun a-politieke betrokkenheid en ziedende bezieling om de wereld (weer) ten goede te veranderen. Die jongeren zullen er best wel zijn. Maar niet in die hoeveelheid als Rutger ons wil doen geloven. Mijn perceptie is echt anders. Ik zie namelijk steeds meer sterk geïndividualiseerde, materialistische en hedonistische jongeren die hun doelen slechts in economische termen willen verwoorden en realiseren. Zij hebben een afkeer van idealen en zijn er trots op dat zij met beide benen diep in de geparfumeerde modder van de realiteit zijn geworteld. Het draait allemaal om henzelf, om gezien te worden, rijk te worden, aanzien te verwerven, respect te oogsten en de beste te zijn in het verwerkelijken van al hun materialistische doelen. Deze schijnbaar onaantastbare onbescheiden jongeren staan klaar om de openvallende plaatsen in de top van het bedrijfsleven in bezit te nemen. Dat beloofd dus meer van hetzelfde voor de toekomst. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is volgens mijn observatie nog steeds een schijnheilige vlag die een puur egoïstische lading moet dekken. Ik hou niet van die jongeren. Ze bezorgen me de koude rillingen. Ik hoorde een extreme exponent van deze subcultuur, gehuld in het bekende driedelige uniform, beweren dat het beter was om ouderen boven de 85 jaar maar geen vergoeding meer te geven voor de kosten van medische verzorging en alles wat er mee te maken heeft. Hij vond het een zeer effectieve bezuinigingsmaatregel. Ik ook. Maar wel volstrekt gewetenloos. En van een geweten had die mooie meneer blijkbaar geen last.

Natuurlijk gaat de mondiale samenleving op enig moment vastlopen als we onze toekomst laten afhangen van de handel en wandel van roofkapitalisten, onbescheiden en gewetenloze graaiers, van krankzinnige godsdienstfanaten en van calculerende, consumptieverslaafde en uiterst bange burgers.

Dit alles laat natuurlijk onverlet dat er ook een grote groep bezielde en ferme doorpakkers bestaat. Jongeren die zich wel betrokken voelen bij het lot van de door consumptieve roofbouw geteisterde aarde en bij de uiterst kwetsbare positie van zijn zwakkere medemens die, om in hem/haarzelf gelegen factoren, de race om geld, bezit, macht, status, roem, respect en aanzien al snel voortijdig moet afbreken. Deze zwakkeren zijn afhankelijk van wat de machtigen en rijken hen nog willen toewerpen. En dat is meestal niet veel. De rijken en machtigen projecteren hun eigen credo op de rest van de wereld: als je rijk en machtig bent ben je goed, maar als je arm en zwak bent ben je slecht.
De wereld wordt door hen opgedeeld in twee kampen. Het kamp van de overwinnaars en het kamp van de verliezers.

Enfin, u heeft het al duizend keer kunnen lezen. Maar het kan mijns inziens niet vaak genoeg gezegd worden. Een beetje tegengif voor alle leugens die worden opgedist door de hebberige randcriminelen uit de top van het bedrijfsleven kan geen kwaad.

Okay, nu is het wel genoeg. Ik kan namelijk eindeloos blijven palaveren over iets wat iedereen al lang weet. Langzamerhand beginnen mijn woorden steeds verder te vervagen als je ze afzet tegen de onontkoombare en massieve veramerikanisering van ons land. Inmiddels ben ik er wel achter dat onze consumptieverslaving dermate ernstige vormen heeft aangenomen door de gure stinkwind van het neo-liberale gedachtegoed, dat het totaal geen zin heeft om hier verder op door te gaan. Iedereen doet maar lekker waar hij of zij zin in heeft. Vreet je maar lekker vol en verwen jezelf maar tot vervelens toe. Blijf jezelf maar fijn bekijken door een roze bril en wentel jezelf maar in de warme en geruststellende modder van je bloedeigen en vertrouwde hybrissyndroom.
Ik trek me terug in mijn eigen paradijs. Wat mij betreft zijn er geen zwarigheden, noch hinderpalen meer. “Wieder klares Sicht, Herr Kapitän”.

Wel wil ik iedereen uit de grond van mijn hart een uitermate gelukkig Nieuwjaar wensen. Het jaar 2012 belooft een goed jaar te worden. Alle seinen staan op groen. Laat je niet gek maken door de kwaadaardige hogepriesters van het bank- en financiënwezen. Zij weten veel over geld maar niets over het leven.

NB. Goede voornemens voor volgend jaar krijgen geleidelijk meer gestalte.
Minder facebook, minder absurdistische en moralistische shit op mijn blog, een tandje erbij aangaande de studie van de Oudheid, elke dag minimaal 12 kilometer wandelen en veel muziek maken. Meer niet? Nee. meer niet.

Zeldzame sneeuw

Avondgloed in sneeuwbomen.

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

7 Reacties op “Een toegeeflijke kijk op de jeugd van tegenwoordig

 1. Toch moet ik vaak glimlachen om de jeugd en hun fantasieën. Ben een rijk mens heb er nog een van 12 en 18 jaar om me heen
  Niks mis meet hen

 2. Ook alvast een fraai 2012 gewenst Rein John. Geplaveid met je fraaie voornemens moet dat toch gaan lukken denk ik.

 3. Beste Rikus,
  Natuurlijk spreek ik alleen maar mijn misnoegen uit over de jongeren die slechts een ambitie hebben, namelijk “heel erg rijk worden”, in dier voege dat ik wel bijna zeker meen te weten dat zo’n streven altijd ten koste gaat van de zwakkeren in onze samenleving. Ik vind dat niet beschaafd. Dit zul jij, jou kennende, ongetwijfeld met mij eens zijn. Neemt natuurlijk niet weg dat er een hele grote groep jongeren is die zich wel betrokken voelen bij de ellende in deze wereld. Op die groep heb ik mijn hoop gevestigd. Het is de groep jongeren waarvan jij er kennelijk ook twee om je heen hebt.
  Ik wens je een gelukkig en vooral gezond Nieuw jaar.

 4. Natuurlijk zijn veel jongeren van goede wil en sterk betrokken bij het leed op deze wereld. Het zijn de jongeren die werken in de zorg of andere nuttige onderdelen van onze samenleving. Van hen zal de toekomst van deze aarde afhangen. Niet van al die lapzwansen die over de rug van anderen rijk willen worden en alles voor zichzelf opeisen. Deze lapzwansen maken de wereld juist kapot. Hen kunnen we missen als kiespijn.
  De toekomst zal gericht dienen te zijn op soberheid, zelfvoorzienendheid en duurzaamheid. De toekomst is gebaat bij creativiteit, innovatie en originaliteit. Het jaar 2012 zal ons hopelijk dichter bij een rechtvaardiger, rationelere en wijzere wereld brengen. Een wereld waar “Liefde” het leitmotiv gaat worden.

 5. Ik woon in een dorp en daar zie je die tegenstellingen minder
  Persoonlijk heb ik een positief beeld van de jongeren. Zelf er nog een paar in huis en daardoor veel aanloop. Het houdt me jong en geïnformeerd

 6. Filip

  Toegeven aan het dictaat van verlangen zal nooit een rijk leven opleveren.
  Materiële rijkdom verwerven brengt enkel het verlangen naar nog meer rijkdom.
  Temper je verlangens en als vanzelf wordt je rijker, hij/zij die zonder verlangens is, is uiteindelijk de rijkste mens ter wereld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.