In het bos.

Een bos is ook maar een seconde op de eeuwigheid.

In het gelid!

Het laat haar niet los. Die ontmoeting in de sneeuw.

Zij laat de hond uit. Daar valt niet aan te ontkomen. De hond. Een miserabel, oud en aftands beest van onbestemd ras. Zij gaat met de auto naar de hondenuitlaatplek. Het sneeuwt en er ligt al een laag van zo’n dertig centimeter. Genieten is eigenlijk het goede woord er niet voor. Het is één worden met de natuur. Het is lucht diep in je longen zuigen en langzaam in een wolk van witwollige ademstof weer uitblazen. Het is de absolute stilte. De doffe stilte die alles dempt. En de sneeuw die de sporen van de dieren ontvangt om ze als een open boek voor de mens ter lezing voor te leggen.

De stem spreekt luid en duidelijk: “Het is koud aan mijn poten. Het is niet leuk. En er is een mand bij de kachel met warmte en gezelligheid.” De stem komt als een donderslag bij heldere hemel. Een plots inslaande en totaal verpletterende ervaring verpakt in een kitscherige situatie van overdreven kerstsfeer en milde melancholie. Zij blijft als aan de grond genageld staan en kijkt naar de oude hond. Daar moet de stem vandaan zijn gekomen. Van die luizige ouwe rot hond. Terwijl zij naar de hond kijkt hoort zij de stem opnieuw. “We moeten terug. Er dreigt gevaar. Gevaar van binnenuit. Niet zomaar gevaar. Nee, duidelijk en reëel gevaar”. De bek van de hond blijft gewoon dicht. Toch moet hij het zijn geweest. Een niet te beheersen bibberaanval bereikt van binnenuit haar plotseling verstarde ledematen. Klappertandend vraagt zij: “Ben jij dat Willem-Alexander?” Zij heeft de hond naar de kroonprins genoemd. Het antwoord komt van gene zijde van het veld. Van de bosrand maakt zich een aantal schaduwen los. Donkere verkleuringen in het smetteloos witte gordijn van de bijna horizontaal stuivende sneeuw. Een woest grommen en grauwen komt snel naderbij en de donkere vlekken nemen de gedaantes van uitzinnig woedende wilde zwijnen aan. Maar niet van gewone wilde zwijnen. Nee, van zwijnen uit een andere wereld. Zwijnen in een spookachtige niet-werkelijke verschijning. Het grommen, de stem, het zit in haar hoofd! Willem-Alexander is plots veranderd. Zij kan door hem heen kijken! De zwijnen nemen hem te grazen. Hij wordt omver gelopen. De zwijnen doden hem met hun vervaarlijke slagtanden. Hij bloedt uit verschillende afschuwelijke wonden. Maar de sneeuw kleurt niet rood. Zijn levenloze geest ligt ter aarde. De zwijnen verdwijnen aan de andere zijde van het veld. De stilte is overdonderend, maar wordt langzaam verstoord door het aanzwellend gegier en geritsel van een sneeuwstorm. Zij kijkt nog eens. De hond is weg.
Strompelend vindt zij haar weg naar huis. Haar lichaam is in vodden gehuld. De omgeving is veranderd. De huizen zijn weg. Er staan nog slechts enkele armzalige plaggenhutten en hier en daar schuifelen mensen in armzalige vieze en gescheurde kleding over de modderige grond.

Dan wordt zij herkend door een uiterst broos ogend oud vrouwtje dat haar bij haar arm pakt en vraagt of zij al water heeft gehaald. Het grauwe gelaat van het vrouwtje draagt diepe groeven van een hard en meedogenloos leven. Moeder. “Waar is de hond gebleven?” Haar herinneringen vloeien weg. Er voor in de plaats komt een alles overheersend gewaarwording van honger. Maar ook het gevoel van intense koude. En van haat voor de Heer in ginds kasteel. Een Heer die geen genade kent en zijn horigen en slaven als onwillig vee opjaagt en mishandelt. Eens zal zij ontsnappen. Eens zal zij vrij zijn. Zij loopt het bos in om de hond te gaan zoeken.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “In het bos.

  1. Filip

    Tja, een hond is een leeuw in zijn eigen straat, eenmaal daarbuiten maken anderen de dienst uit …. Of zoiets….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.