De Hulporganisatie Oxfam Novib rapporteert over de stand van zaken. Ik schrik er steeds weer van.

De geschiedenis van de schaats.

Hieronder volgt een bericht van de hulporganisatie Oxfam Novib. Het gaat nog niet echt lekker met de wereld. Hoe zou dat toch komen?

“DEN HAAG – De wereld is slecht in staat hulp te geven bij meerdere grote rampen tegelijk. De Verenigde Naties bieden daarvoor te weinig consistent leiderschap, stelt hulporganisatie Oxfam Novib dinsdag in een rapport.
Foto: AFP

De humanitaire hulpverleners moeten daarom meer geld opzij leggen voor rampen en vaker lokale organisaties inschakelen.

Vooral in 2010 werd de wereld overspoeld met crises, zoals de aardbeving en cholera in Haïti en de overstroming in Pakistan. In 2011 sloegen de hulpclubs alweer alarm, ditmaal over de hongersnood in de Hoorn van Afrika. ”Bij veel rampen was de hulp te laat en te klein”, stelt Oxfam Novib.

De vrees is dat het aantal humanitaire rampen toeneemt door de klimaatverandering. Extremer weer leidt tot meer rampen zoals overstromingen of langdurige droogtes. Tussen 1970 en 2000 is het droge deel van de aarde verdubbeld. Miljoenen mensen verhuizen bovendien naar de kwetsbare gebieden, wegens de overbevolking elders.

Spanningsgebieden

Tegelijkertijd zijn er vele spanningsgebieden in de wereld. Weinig landen slagen erin om conflicten te beëindigen. In de laatste 5 jaar zijn slechts 2 van de top-20 ontvangers van humanitaire hulp erin geslaagd de alarmfase te ontstijgen.

Momenteel leven 1,5 miljard mensen in spanningsgebieden. Dat aantal zal nog toenemen, vreest Oxfam Novib, wegens de groeiende strijd om energie, voeding en water.

Hulpcapaciteit

Oxfam Novib ziet dat de hulpcapaciteit wel toeneemt, maar nog niet genoeg. Alleen al in 2010 stierven 300.000 mensen door natuurrampen. ”Hoewel het geen doorsnee-jaar was, toont het wel hoeveel voortgang er nog gemaakt moet worden”, aldus het rapport.

De hulporganisatie merkt dat er meer mogelijk is door vaker samen te werken met lokale organisaties.

In Somaliland steunde Oxfam een plaatselijke groep die bewoners hielp met het bouwen van kleine dammen, waardoor het water minder snel wegstroomde. Dat werkt vaak beter dan grote eigen hulpacties opzetten, aldus het rapport.”

De urgentie is groot. De prikkel om structureel te veranderen blijkbaar erg klein. En de toekomst gaat er daardoor steeds akeliger uitzien. Door de wetenschap zijn reeds vele uitvindingen gedaan die bij implementatie de wereld zouden kunnen veranderen in een paradijs (kijk maar eens op TED) Blijkbaar zijn er krachten werkzaam die er geen belang bij hebben deze implementatie te prioriteren. Dat valt te betreuren.

Zo, direct lekker wandelen. Filmcamera mee en fototoestel. De jacht op de mooie plaatjes is weer geopend. Vanochtend wees de buitenthermometer min 13,4 graden op de schaal van meneer Celsius aan. Het is koud!!!

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

8 Reacties op “De Hulporganisatie Oxfam Novib rapporteert over de stand van zaken. Ik schrik er steeds weer van.

 1. gister documentaire gezien over microkredieten van de organisatie Grameen Bank.
  interessant wat de effecten van deze vorm van hulp was,
  zo iets alleen dan in de vorm van een gift werd ook toegepast
  tijdens de tsunami, toen vissers vissersboten kregen om hun werk opnieuw te kunnen hervatten,
  een bangladese vrouw vertelde in de documentaire dat ze liever een lening had dan een gift, want een gift zou ze opgegeten hebben, terwijl
  ze bij een lening veel meer de noodzaak voelde iets structureels met dat geld te doen,
  bij een ramp is het eerste natuurlijk het redden van mensenlevens,
  maar daarna zouden er alternatieven moeten worden gezocht voor de hulpverlening.
  Ontwikkelingshulp moet een andere insteek krijgen.
  Daar is nog te weinig debat over.

  • Beste Assyke,

   Natuurlijk is het bieden van echte structurele oplossingen ook hard nodig naast het bieden van noodhulp. De mensen moeten er van doordrongen raken dat ze zelf hun eigen economie draaiende moeten houden. De rijke landen kunnen hen daarbij helpen. Volgens mij is de bewustwording van de desbetreffende mensen het belangrijkste doel om naar te streven. Goed onderwijs. Hulp bij innovatie. Etc.
   Hartelijke groet!

 2. Dat er in 2010 300.000 mensen stierven door natuurrampen, daar is volgens mij weinig anders tegen te doen dan drecte hulp te verlenen.
  Je weet nooit waar het plaatst vindt.

  • Beste rikus,

   Wij zouden, indien die mensen dat zelf zouden willen, hen terzijde kunnen staan met goede onderwijsprogramma’s en met structurele economische hulp. Wij zouden de handelsbarrières voor die landen moeten afbreken. Wij zouden hen veel beter moeten willen betalen voor de door hen geleverde grondstoffen en halfproducten.
   Tegen natuurrampen is weinig te doen, maar we zouden de kwetsbare landen wel kunnen helpen met hun infra-structuur. Betere waterkeringen. Aardbevingbestendig bouwen. Betere communicatie.
   Het belangrijkste is dat wij niet meteen aan die landen moeten willen verdienen. Belangeloze hulp is altijd een kostenpost. Op die wijze helpen veronderstelt solidariteit. Helaas leven we in een tijd waarin steeds meer mensen steeds minder solidariteit willen opbrengen voor hun zwakkere medemensen. Niet leuk, vind ik, maar helaas wel waar.
   Hartelijke groet.

 3. Hoogstwaarschijnlijk zouden wij ons grote zorgen moeten maken over de abominabele toestand waarin het ruimte schip aarde zich bevindt. Helaas wordt de urgentie tot ingrijpen om de averij te herstellen door de meeste mensen niet gevoeld. Zij zijn, net als ik overigens, met andere dingen bezig. Het zou ons wel eens duur kunnen komen te staan.

 4. Blijft schrikken ja. 1 miljard mensen onder de armoede grens. Bij Gleneagles werd door de wereldleiders afgesproken om de armoede de wereld uit te helpen. Daarvoor was 50 miljard nodig. Die is nooit gevonden.
  Nu vliegen de 1000 miljarden je om te oren om de financiële crisis in een van de rijkste gebieden ter wereld te bezweren.
  Blijft tobben in deze ongelijk verdeelde wereld.

 5. Beste Aad,

  Hieronder de plannen voor Afrika opgesteld op de G-8 bijeenkomst te Gleneagles.

  “The G8 in return agreed a comprehensive plan to support Africa’s progress. This is set out in our separate statement today. We agreed:

  to provide extra resources for Africa’s peacekeeping forces so that they can better deter, prevent and resolve conflicts in Africa
  to give enhanced support for greater democracy, effective governance and transparency, and to help fight corruption and return stolen assets
  to boost investment in health and education, and to take action to combat HIV/AIDS, malaria, TB and other killer diseases
  to stimulate growth, to improve the investment climate and to make trade work for Africa, including by helping to build Africa’s capacity to trade and working to mobilise the extra investment in infrastructure which is needed for business

  The G8 and African leaders agreed that if implemented these measures and the others set out in our comprehensive plan could:

  double the size of Africa’s economy and trade by 2015
  deliver increased domestic and foreign investment
  lift tens of millions of people out of poverty every year
  save millions of lives a year
  get all children into primary school
  deliver free basic health care and primary education for all
  provide as close as possible to universal access to treatment for AIDS by 2010
  generate employment and other opportunities for young people
  bring about an end to conflict in Africa.”

  Prachtige plannen voor Afrika. Het is nu 2012. Welke punten zijn al gerealiseerd? De bedoeling is goed. De implementatie/realisering komt niet echt goed van de grond.
  Hoe zou dat nou komen?

  Ik wil helemaal niet cynisch zijn, maar het lijkt wel alsof de rijke landen alleen aan zichzelf denken. Voor wat hoort wat. Zoiets.

  Het gaat volgens mij helemaal niet goed met de wereld! En je hoeft geen doemdenker te zijn om dat aan de hand van de harde werkelijkheid te constateren.

  Hartelijke groet.

 6. Filip

  De wereldleiders en de G8 zouden de armoede aanpakken ? Zijn er mensen die dat echt geloven ?
  Zeker men zal goede wil tonen, oneindig palaveren, vergaderen, samenkomen, plannen etc… Met de buik vol filosofeert men immers gemakkelijk over de armoede…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.