Hoe zit dat toch met Griekenland?

Geld wat stom is maakt recht wat krom is!

Wat is toch de achtergrond van dat aanhoudende gezeur over Griekenland en de Europese Monetaire Unie? Ik ga proberen, als volslagen leek op economisch gebied, de hoofdzaken dienaangaande voor mijzelf op een rijtje te krijgen. Dus geen ingewikkelde verhalen alsjeblieft.

De toelating van Griekenland tot de euro werd mogelijk gemaakt doordat met al dan niet gevraagde hulp van Goldman Sachs financiële gegevens werden verdraaid en vervalst. Gegevens die nodig waren om te bezien of Griekenland wel voldeed aan de criteria voor toetreding. Boekhoudkundige gegevens die met behulp van GS kennelijk op frauduleuze wijze pasklaar werden gemaakt. Griekenland was en is, zoals de dagelijkse praktijk uitwijst, nog steeds een corrupt land met een uiterst slechte belastingmoraal. Het land is onderdeel van het mediterrane economische achterstandsgebied. Griekenland heeft een overheid met torenhoge schulden. De belastingopbrengst is chronisch te gering om de rente van die schulden te betalen. De rijken in Griekenland betalen nauwelijks of geen belasting. De sociale voorzieningen staan niet in verhouding tot de inkomsten van het land. Dat moest dus op een gegeven moment wel verkeerd gaan. De banken die Griekenland steeds geld leenden kunnen uiteindelijk natuurlijk fluiten naar hun centen. Wel proberen zij via hun natuurlijke bondgenoten t.w. de rechtse regeringen binnen de Europese Unie nog een deel van hun centen terug te krijgen door Griekenland economisch en politiek flink onder druk te zetten. Griekenland wordt door hen gedwongen om ingrijpend en draconisch te bezuinigen. Het land moet de weelderige sociale voorzieningen afbreken. De Grieken moeten harder en langer gaan werken voor veel minder geld. De overheid moet kleiner gemaakt worden door de meeste overheidsdiensten te verkopen, te privatiseren. En, last but not least, de belastinginning moet grondig hervormd worden. Kortom, Griekenland wordt de duimschroeven aangedraaid door zijn onverbiddelijke en hebzuchtige schuldeisers: de banken. De extreme bezuinigingsmaatregelen, indirect opgelegd door de in de EU verenigde politieke stromannen van de grote internationale banken, zorgen ervoor dat de al geringe productiviteit van de Griekse economie een absolute ondergrens nadert. Als die grens wordt overschreden is Griekenland failliet. Dan houdt het land daadwerkelijk op met betalen.
Fraude en corruptie in samenwerking met grote internationaal opererende banken zorgden er destijds voor dat Griekenland de euro mocht invoeren. Tien jaar lang konden zij als euroland naar hartenlust lenen binnen Europa om hun overheidstekorten te betalen. Internationale banken waren, verblind door winstbejag, maar al te graag bereid het benodigde geld te fourneren. Nu kan Griekenland zelfs de rente van zijn schulden niet meer betalen en wordt er door de EU periodiek honderden miljarden euro’s (belastinggeld!!!) overgemaakt om dit toch nog (gedeeltelijk) mogelijk te maken. Geld dat vrijwel ogenblikkelijk weer wordt doorgesluisd naar de grote internationale schuldeisers. De banken dus.
De internationale bankwereld heeft er dus belang bij dat Griekenland economisch helemaal wordt uitgeknepen. Zij willen hun geld terug. En die banken worden daarbij geholpen door hun natuurlijke politieke vrienden ter rechterzijde.

Voor iedereen met een beetje verstand moet het toch duidelijk zijn dat dergelijke ingrijpende bezuinigingen de economie van Griekenland steeds verder kapot maken. De EU is op de verkeerde weg!! De oplossing is dat Griekenland gewoon failliet gaat, dus ophoudt te betalen, uit de euro stapt en de drachme weer invoert. Dat zal, na een korte en hevige pijn, de Griekse economie een behoorlijke boost geven. De concurrentiepositie van Griekenland zal snel verbeteren. Het zal de moeite gaan lonen om een exportindustrie te gaan opbouwen en het toerisme zal bloeien als nooit te voren. En…….Griekenland kan in alle rust een terugbetalingsregeling organiseren die zich over tientallen jaren zal moeten uitstrekken om te voorkomen dat het land economisch naar de gallemiezen gaat.

“Als je het onderste uit de kan wil hebben, krijg je het deksel op de neus”.

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

6 Reacties op “Hoe zit dat toch met Griekenland?

 1. Maar waarom kan Griekenland niet gewoon in de Euro blijven met de euro?
  Het land gewoon failliet verklaren en curator kan dit opheffen bij gebrek aan baten. Dan zijn alleen de geldverstrekkers, dus de banken de dupe
  Dus beginnen met een schonen lei
  Deze truc wordt in het bedrijfsleven al heel lang toegepast

 2. was het niet een griek die als eerste ‘euroka’ riep?;-)

 3. Arjan Fernhout

  De zaken liggen m,i. wat complexer, Reinjohn, maar ik net zo min expert als jij. Vermoedelijk weet niemand wat het effect zal zijn van een ongecontroleerd bankroet van Griekenland. Op dit moment moet de DC van het ISDA – zoek dat maar op – een beslissing nemen of er sprake is van een officiële “default” inzake de deal over de afschrijving van ruim 50% van de Griekse schulden. Waar het om gaat is te bepalen of die afschrijving “vrijwillig” is of niet. Het ISDA is machtiger dan welke regering ook via de desastreuze deregulering van de financiële sector rond 2000. Bij het uitspreken van een officieel default kunnen er verzekeringsmaatschappijen en banken omvallen, vooral in de VS. Welke weet niemand omdat men niet weet bij wie en voor hoeveel de verzekeringen – als je derivaten als credit default swaps en andere financiéle producten zo zou kunnen noemen – zijn afgesloten.

  Dit bovenste schreef ik gisteren, maar toen kon ik geen betrouwbare links vinden om e.e.a. te onderbouwen. Vandaag heeft bovengenoemde DC een beslissing genomen: .. http://tinyurl.com/723g47r.. Let erop dat leden van deze DC zeer waarschijnlijk zelf belangen hebben bij het uitspreken van een evt. default.

  Hans Werner Sinn geeft in een interview met Twan Huys ongeveer jouw standpunt weer, en ook waarom de VS i.s.m. de Europese politici alles proberen om een Grieks bankroet te voorkomen..http://tinyurl.com/87deklf..

  Hoe terecht de pogingen van Europese politici zijn en hoe betrouwbaar de gelovigen van de efficiënte markt zijn – en Mark Rutte c.s. zijn zeker gelovigen – is niet in te schatten. Het volgende artikel in de NYT “Derivatives Cloud the Possible Fallout From a Greek Default” geeft aan hoe onzeker de situatie is ..http://tinyurl.com/6o6ljly.. De vergelijking met het bankroet van Argentinië gaat niet meer op vanwege de zeker door mensen als Alan Greenspan toegejuichte liberalisering van de financiële sector die er voor heeft gezorgd dat alles aan elkaar zit vastgeplakt. En zo zou het kunnen zijn dat een Grieks bankroet via via eenzelfde crisis oplevert als de crisis na de val van Lehman Brothers. Ook al beweerde Neelie Kroes recent in de Volkskrant dat we een Grieks bankroet kunnen overleven. Overigens een zeer middelmatige krant waar je geen goede opiniestukken over deze materie zult aantreffen.

 4. Argentinië is ook bankroet gegaan en dat bestaat ook nog.

 5. hans

  Hahaha en USA heeft geen torenhoge schulden 200 triljoen /Maar dat MAG wel!😎

 6. Filip

  Plaatselijk ingrijpen zal geen soelaas brengen valt te vrezen, het ganse economische systeem is doodziek. Een wereldwijde economische reset dringt zich op en is onvermijdelijk ( hyperinflatie van alle wereldmunten ???)
  Het lijkt er op dat die reset terwijl ik dit schrijf in volle voorbereiding is, hoe en wanneer het zal gebeuren is nog onduidelijk, weinigen zullen niet moeten inleveren en wees gewaarschuwd dat wanneer de rijken honger lijden de armen zullen sterven….

  Jammer dat het op die manier zal gebeuren terwijl één inspanningsloze beperking die de mens zichzelf zou opleggen alle problemen van het aardse organisme zou kunnen oplossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.