Moordenaar, drugshandelaar en President. Suriname verandert in een autoritair bestuurde bananenrepubliek.

Het orgel van het Begin en het Einde

Ondanks de geluiden van het orgel van God gaat de President ten onder aan de verleiding van het genot.

 

In Suriname, een land hier ver vandaan, hebben ze een president die vijftien moorden op zijn geweten heeft. Suriname was vroeger van Nederland. In de tijd dat wij, Nederlanders, nog volstrekt onethische en arrogante kolonialisten en slavenhandelaren waren. Wij kregen Suriname destijds in bezit in ruil voor voor Nieuw Amsterdam, dat kleine stukje grond met dat grappige eilandje aan de monding van de Hudsonrivier. Waar nu New York ligt, zeg maar. In 1975 werd Suriname zelfstandig en op 8 december 1982 vermoordde Desi Bouterse, de huidige gekozen president van Suriname, 15 vooraanstaande leden van de Surinaamse gemeenschap. Omdat hij bang was dat ze aan zijn macht zouden gaan knabbelen. Desi Bouterse is dus een moordenaar. Maar op basis van de juridische werkelijkheid wordt hij alleen nog maar “verdacht” van die moorden. Dus, zuiver juridisch gezien, is hij (nog) geen moordenaar. Jarenlang slaagde hij erin om door politieke manipulatie en intimidatie aan berechting te ontkomen.
En pas nu is er in Suriname een strafproces gaande om de rol van Desi Bouterse bij die massamoord te onderzoeken. Er zijn getuigen die beweren dat zij Desi Bouterse in eigen persoon hebben zien moorden. Hij zal hoogstwaarschijnlijk wel schuldig worden bevonden. Daarom hebben corrupte aanhangers van die rare Bouterse in het parlement als de wiedeweerga een amnestiewet aangenomen die hem zijn straf, bij schuldig bevinden, kwijt gaat schelden op grond van verjaring of zoiets.

Eigenlijk gaat het in die bizarre bananenrepubliek net zoals het bij ons ging met misdadiger Holleeder. Die maffe topcrimineel, door zijn collega’s ook wel gekscherend “de neus” genoemd, heeft het bloed van vele mensen aan zijn handen kleven, maar op grond van een wankele juridische werkelijkheid wordt hij alleen maar verdacht van die moorden. En, op basis van die zelfde wankele juridische werkelijkheid, dat nog niet eens, geloof ik.
Het feit dat Desi Bouterse in Suriname de gekozen President is, is net zo gek als wanneer wij misdadiger Holleeder in vrije verkiezingen tot minister-president zouden bombarderen. Maar Nederland is goddank (nog) bananenrepubliek(??). Wat wel vast staat is het volgende:

Holleeder en Bouterse zijn beide gewetenloze en uiterst gewelddadige criminelen met hoogstwaarschijnlijk vele moorden op hun geweten. Beiden vormen een niet weg te denken deel van de brute onderwereld in hun eigen land. Van die onbarmhartige, ranzige, keiharde en liefdeloze onderwereld waarin drugs, prostitutie, mensenhandel en het witwassen van geld verkregen uit voornoemde criminaliteit, een hoofdrol spelen. Beide topcriminelen zijn agressief en volstrekt liefdeloos uitschot dat in feite in de gevangenis hoort te zitten.

Maar Bouterse is president van Suriname en Holleeder is een vrij man. Het recht heeft kennelijk zijn loop gehad of gaat zijn loop nog krijgen.

Zo, dat gezegd zijnde, ga ik er even voor zitten om een acceptgiro uit te schrijven om een boete te betalen voor te hard rijden op een verlaten vierbaansweg binnen de bebouwde kom om 02.00 uur ’s nachts. Na correctie 53 kilometer per uur. Ook in dit geval moet het recht zijn loop hebben.

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

8 Reacties op “Moordenaar, drugshandelaar en President. Suriname verandert in een autoritair bestuurde bananenrepubliek.

 1. Roberto la Verita

  In een heel klein landje hier in het Westen hadden we zo’n 60 jaar geleden een regering die verantwoordelijk was voor moord partijen in het toenmalige Nederlands Indie.
  Die schuldigen hebben nooit een proces gehad,
  Wat zijn we toch hypocriet!
  Luiste eens naar het liedje van Robert Long “toe maar jongens “.
  Roberto

 2. Het buiten werking stellen van de regels waar je zelf even geen belang bij hebt.
  Net als hier waar we het hebben van een meerderheid voor het vormen van een regering ook even buiten werking stelden.
  Zo blijven wij het grote voorbeeld.

 3. Beste Roberto,

  Het is waar. Zo makkelijk kan het niet zijn. Op onze schouders rusten de wandaden van de geschiedenis. Wij zullen die eerste steen nooit kunnen gooien. Want de schuldigen zijn onder ons. Rechtvaardigheid bestaat uit al die spaarzame overwinningen van het liefdevolle op de hebzuchtige en agressieve intenties van de mens. Het slechte kleeft de mens aan als een goed zittend maatpak. De individu is meestal goed voor zichzelf en hard voor een ander. Waarachtig leven in de huidige samenleving is niet mogelijk. Wij hebben allemaal schuld. Wij zijn allemaal hypocriet, al schreeuwen we nog zo hard van niet.

 4. Beste Simon,

  Hebzucht en moraal verdragen elkaar niet. De huidige regering is gebaseerd op de hebzucht van de economische elite. Zij wordt gevormd door de stromannen van deze elite. Vrij baan dus voor de economische uitbuiting van de economisch zwakkeren door de economisch sterkeren. In die context is moraliteit een vies woord. Vrijbaan voor de vrije markt betekent in de praktijk het omsmeden van de medemens tot een concurrent. De stap van concurrent naar vijand is dan al gauw gezet zoals de dagelijkse werkelijkheid ons op overtuigende wijze toont.
  De misdaad voortvloeiende uit de door de economische elite bejubelde hebzucht is sterker dan rechtvaardigheid en fatsoen.

 5. Zou Desi bij deze klanken ten onder gaan?

 6. Filip

  Intussen weten we dat in mei 2012 het strafproces geschorst werd en hij verder diplomatieke onschendbaarheid geniet .

  Straffeloosheid bestaat maar dan moeten de misdaden wel groot genoeg zijn ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s