Zelfcensuur op grond van politieke correctheid. Onenigheid om m.i. onterechte kritiek op een bloggersgemeenschap.

Wet van Snellius.

Hoe zou een kritische buitenstaander over OBA schrijven? Zoiets misschien?

“Zelfcensuur en politieke correctheid hangen onverbiddelijk met elkaar samen. Dat is mij hier opgevallen. En wat is mij nog meer opgevallen? Dat, als je lid bent van een bloggersgemeenschap, het eigenlijk niet de bedoeling is dat je generaliseert. Generaliseren is namelijk binnen een beschaafde bloggersgemeenschap op grond van een vreemde schijnheilige zelfcensuur en een sterk verinnerlijkte politieke correctheid ten strengste verboden. Want, generaliseren is altijd ongenuanceerd en zou wel eens kunnen leiden tot het kwetsen van bepaalde personen en/of bevolkingsgroepen. ( Alle nazi’s zijn schoften? Nee, natuurlijk niet, want er waren ook hele lieve nazi’s die goed waren voor hun moeder en heel mooi piano konden spelen)
Bovendien zou het in handen van “leken” een uiterst ongewenst en onwetenschappelijk “instrument”zijn, wordt dan vaak in voorkomende gevallen op uiterst neerbuigende wijze beweerd door sommige pseudo-linkse “high-brow” academische bloggers. En zij zullen zulks vooral beweren als het hen in een discussie over meta-communicatie goed van pas komt. Dit ondanks het feit dat de zgn. menswetenschappen het mijns inziens toch grotendeels moeten hebben van het fenomeen “generaliseren”. Deze onsympathieke, maar vooral buitengewoon schijnheilige houding van vooral zogenaamd linkse mensen heeft in de laatste twintig jaar grote schade toegebracht aan onze samenleving. Door dit soort ethisch gekunstelde en hypocriete redeneringen, die worden ingegeven door overdreven politieke correctheid en morele megalomanie, heeft men in het recente verleden de urgentie uit heel veel maatschappelijk problemen gehaald, waardoor het tot nu inzake grote schrijnende sociale problemen niet tot structurele oplossingen kon komen. Met als gevolg dat de Nederlandse samenleving steeds verder uiteen valt in elkaar bestrijdende en volledig van de ratio losgezongen politieke partijen met in hun kielzog de daarbij horende anti-intellectuele agressieve electorale aanhang. Al dit fraais aangevoerd door ijdele, megalomane, betweterige en conservatieve politici die in de ban van machtswellust, hebzucht en arrogantie zich voornamelijk laten leiden door de waan van de dag. De strijd van de primitieve laag-opgeleiden tegen de neerbuigende arrogante hoog-opgeleiden is begonnen en zal in de loop van de jaren alleen nog maar heftiger worden.

Mensen in het algemeen, maar bloggers in het bijzonder, zijn rare flapdrollen. Ze poetsen zichzelf op, laten het achterste van hun tong nooit zien en doen desondanks toch net of het allemaal heel erg intiem, ons-kent-ons en “in-crowd”-achtig is. Bloggersgemeenschappen, facebook, Hyves, noem maar op, ze worden grotendeels gekenmerkt door leugens, door ijdelheid en door valse en schijnheilige pseudo-bescheidenheid. Dit alles vloeit voort uit een diepgeworteld wantrouwen jegens de ander en in uiterste consequentie uit die altijd aanwezige latente existentiële angst.

En zo kom ik tot de volgende kenmerken van een bloggersgemeenschap:

– Onsmakelijke politieke correctheid.
– Soort zoekt soort.
– Voor wat hoort wat.
– Hou je kaarten tegen de borst.
– Onderhuids venijn.
– Een overmaat aan onbenulligheid en inhoudsloosheid.

Kenmerken die uit het leven van alledag zijn gegrepen”.

Het geheel nog eens nalezend kon ik constateren dat de mopperkont in ieder geval in zijn opzet geslaagd was om zoveel mogelijk bijvoeglijke naamwoorden, bijzinnen en bijwoorden in zijn zeurverhaal te verwerken.
Ik kon het echter toch niet nalaten om deze buitenstaander te wijzen op de vele prachtige, kunstzinnige en onderwijzende bijdragen die bij OBA het daglicht zien. “Zeker is dat er toch ook?”, voegde ik hem geërgerd toe. “Ja”, zei hij, “natuurlijk dat is er ook, maar wat mij toch telkens weer opvalt zijn de angstige vrijblijvendheid, de oppervlakkigheid en het gebrek aan humor die heel veel bijdragen plegen aan te kleven. Dat is reuze jammer. Dat valt, zogezegd, zeer te betreuren”.
Ik voegde hem op bitse en in mijn wiek geschoten wijze toe dat hij niet zo moest zeuren. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten!! Het is toch allemaal leuk en aardig. Waarom toch steeds die pessimistische rot kritiek? Zat hem soms wat dwars? Laat die brave mensen toch met rust. Wie dacht hij wel dat hij was om zo te denken en te praten. Gekke mafkees!! Dolgedraaide calvinist!!!
Wij gingen met onenigheid uit elkaar. Jammer.

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

7 Reacties op “Zelfcensuur op grond van politieke correctheid. Onenigheid om m.i. onterechte kritiek op een bloggersgemeenschap.

 1. Bobb Lod

  Schitterende analyse waar zich niemand iets van aantrekt natuurlijk. In ‘bloggerskontenland’ is blog-incest heel normaal. Ik hoop dat je nu bevredigd met iets anders begint? Misschien fotografie iets voor je?

  • Muziek is meer mijn ding. Lekker op een gitaar hengsten en al je verdriet en onvrede de wereld in brullen. En je wordt er nog voor betaald ook!
   Fotograferen is een hobby. Kan er niks van, maar vind het, net als slechte gedichten schrijven, een prima tijdspassering.
   Ja, die bloggers zijn rare flapdrollen. Ik ben er zelf ook een, dus ik kan het weten. Maar neerbuigendheid, arrogantie en schijnheilige pseudo-bescheidenheid moeten te allen tijde aan de kaak gesteld worden, vindt mijn alter ego. Blog-incest lijkt me echt vreselijk. Volgens mij is er een wet in voorbereiding die die ontuchtige handeling moet gaan verbieden.
   Ach, elk vogeltje zingt zoals het gebekt is en zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.
   Bedankt voor je duidelijke reactie. Daar kan menigeen nog een puntje aan zuigen!
   Groet.

 2. Bobb Lod

  Waar is mijn reactie

 3. timmerark

  Weet niet precies waar je heen bent gegaan.

  • Naar mijn eigen harmonieuze en vredige gemoedstoestand. Onenigheid met je alter ego is niet altijd even prettig. Vooral als deze voortdurend zit te vitten op dat hele OBA-gebeuren.

   • Het is nu wel zaak om scherp in de gaten te houden of die rare bloggers nog blijven reageren op mijn berichten na alle onredelijke kritiek. “My guess is: not!” Het blijft een rare eenzame wereld, die blogwereld. Ik ben ontzettend blij dat ik nog ontzettend veel andere boeiende dingen heb om te doen, dat ik gelukkig heel veel andere mensen ken waar ik regelmatig vis-à-vis wel interessante gesprekken mee kan voeren en dat ik voor mijn sociale contacten goddank niet afhankelijk ben van dat stelletje zure en conformistische miezemuizers bij OBA.

 4. timmerark

  °°ik voor mijn sociale contacten goddank niet afhankelijk ben van dat stelletje zure en conformistische miezemuizers bij OBA.°°

  Hear Hear!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.