Is geld nou echt zo belangrijk?

De uiterst onsympathieke reacties van een bepaald soort mensen/kiezers op de plannen van het nieuwe kabinet betekent voor mij het zoveelste bewijs dat mijn sterke antipathie t.a.v. de economische elite in Nederland op goede ethische gronden is gebaseerd. We praten hier over een groep mensen die dermate ernstig is aangetast door de rot van het neoliberale denken dat er met goed gevoeg gesproken kan worden van extreem egoïstische, anti-sociale en tot op het bot verwende mensen. Zij gebruiken de smoezen van “eigen verantwoordelijkheid” en “hardwerkende Nederlanders” ter rechtvaardiging van hun perfide en baatzuchtige houding. En het is betreurenswaardig dat er,  na ongeveer dertig jaar neoliberale hersenspoeling, in Nederland,  relatief gezien, nog maar weinig mensen over zijn met een ongeconditioneerde en open geestesinstelling. Een instelling die de facto een belangrijke voorwaarde is om iemand in staat te stellen de destructieve strevingen van deze door en door egoïstische en anti-solidaire mensen te kunnen, maar vooral te willen doorzien.
In Nederland lijkt het wel of we alleen nog maar over geld ( = bezit, macht en sociale status ) kunnen praten. Maar ik kan u op basis van mijn eigen ervaring verzekeren dat er ook nog hele wezenlijke zaken in het leven zijn die weinig tot niets met geld te maken hebben. Goddank!

NB. Ik besef uiteraard dat mijn bericht niet erg interessant is voor geborneerde en verwende gelukszoekers maar desalniettemin is het mij een innerlijke behoefte om e.e.a. toch op te schrijven. Jammer is wel dat ik veel te veel gebruik maak van de hyperbool (overdrijvende, vergrotende uitdrukking), waardoor mijn verhaaltjes voor zelfbenoemde nuchtere en redelijke mensen volstrekt ongeloofwaardig worden. Mijn vrouw zegt altijd: “Kan het niet wat minder?” en wijst daarbij op de enorme invloed die de metacommunicatie op het overbrengen van de inhoud kan hebben. Maar betrokkenheid eist altijd zijn tol. Ik kan er over meepraten.

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

8 Reacties op “Is geld nou echt zo belangrijk?

 1. Wouter ter Heide.

  Dehumaniserend regeerakkoord.

  Je vraag Rein John of geld nou echt zo belangrijk is voor Rutte-II het vragen naar de bekende weg. Deze regeringsploeg laat er immers geen misverstand over bestaan dat geld de smeerolie is van het maatschappelijk leven, getuige het vrijgeven van de winkelopenstelling in het regeerakkoord. Daardoor stoomt onze samenleving onvervaard op naar het verheven einddoel: “De 24-uurseconomie”. Alleen gaat dit illustere kabinet daarbij voorbij aan de (kern)vraag: “Doet deze economische koers ons niet sluipenderwijs belanden in een samenleving waarin geen oog meer is voor mensen, maar enkel voor koopplaatjes?”. Hoe zo verantwoordelijkheidsgevoel voor de toekomst, hoogmogende Dames en Heren van de Staten-Generaal?

 2. Ik denk dat macht belangrijker is voor Rutte dan geld.
  Maar ook met die macht is het op korte termijn afgelopen. Samsom neemt het stokje over

 3. Beste Rikus,
  Wat Rutte belangrijk vindt weet ik niet, want ik ken hem niet persoonlijk. Wel weet ik dat hij een groep mensen vertegenwoordigt die het verwerven van veel geld heel erg belangrijk vindt, niet om het vergaren en het bezitten van dat geld zelf natuurlijk, maar als onmisbaar middel om macht, bezit en een hoge sociale status te verkrijgen en te consolideren. Macht oefenen deze mensen vaak op zeer subtiele en genuanceerde wijze uit in hun eigen bedrijf. Bezit verwerven ze voornamelijk in de privésfeer om hun plek op de apenrots van de sociale hiërarchie te verwerven en vast te houden. Dit hele streven is dus bijna exclusief gericht op acquisitie en/of consolidatie van een zo hoog mogelijke sociale status waarbinnen respect, aanzien en vleierij de belangrijkste aanjagers zijn. Een sociale status dus, die in hun ogen uiteraard een exponent is van eigen uitmuntendheid en slimheid. Dit “proces” kan ik persoonlijk elke dag in mijn omgeving waarnemen. Het maakt de betrokken mensen nerveus, geeft ze een opgejaagd gevoel en naar mijn bescheiden mening worden ze er niet echt gelukkiger van. Maar als je niet beter weet, niet anders kunt en ook nog eens niets anders om je heen ziet, dan weet je natuurlijk niet beter.
  Uiteindelijk zal dit destructieve, op rabiaat egoïsme gebaseerde, economische systeem de geest geven en hopelijk in de toekomst vervangen gaan worden door een wat verstandiger economisch mechanisme.
  Te betreuren valt echter dat de meeste mensen die deel uitmaken van dit destructieve economische systeem door de perfide hogepriesters van de commerciële marketing inmiddels zo zijn gehersenspoeld dat ze niet eens begrijpen waar ik het überhaupt over heb. Dat is niet erg, want de wal zal t.z.t. het schip wel keren.

 4. Beste Wouter,

  Aan jouw woorden heb ik niets meer toe te voegen. Ik heb mijn buik vol van koopplaatjes en kosten-batenanalyses. De menselijke maat is allang verdwenen. Het is een strijd geworden tussen de rijken en de armen, de sterken en de zwakken, de laag opgeleiden en de hoog opgeleiden. Ik voel me helemaal niet thuis op deze gruwelijke slagvelden. Zoals ik al opmerkte, er bestaat gelukkig meer op deze wereld dan alleen maar dat vervelende geld en alles wat het in zijn kielzog meesleurt.
  Bedankt voor je inhoudelijke reactie!

 5. joost tibosch sr

  Oorspronkelijk zijn liberalisme en socialisme beiden uit het modern humanisme ontstaan en zouden ze elkaar na eeuwenlange al dan niet koude oorlog en links-rechts-spelletjes op die gezamenlijke eindelijk grond toch eens kunnen vinden. De nieuwste neo-liberale variant in onze consumptiemaatschappij blijkt nu al verzopen te zijn in egoistische graaizucht, verslaafd aan eigen luxe en genot. Obamacare dreigde in de VS al te mislukken in die neo-liberale republikeinse aversie..Nu alleen al bij het vernoemen in grote lijnen overkomt dat hier ook een zorgpremie

 6. joost tibosch sr

  bis? Liberalisme en socialisme zijn beiden onstaan aan het begin van onze moderne tijd uit het humanisme. Je zou verwachten dat ze elkaar na eeuwenlange al dan niet koude oorlog en links-rechts-spelletjes op die grond nu eindelijk met ons nieuwe besef van mensenrecht weer eens aan kunnen vullen. De neo-liberale variant in onze consumptiemaatschappij lijkt echter al verzopen in egoistische graaizucht met zijn verslaving aan luxe en genot. Obamacare werd daar al bijna het slachtoffer van in de VS. Een zorgpremie, alleen nog in de steigers, lijkt daar nu hier al de dupe van te worden!

 7. Je kunt met de mond wel belijden dat geld voor jou niet belangrijk is omdat je er heel veel van hebt, maar het gedrag is in deze bepalend. Soberheid in de vorm van een sterk verminderde consumptie is iets wat bijna niemand, in deze, door neoliberale geldzucht en winstjagerij geteisterde, wereld, meer kan opbrengen. Mooie praatjes vullen dus geen gaatjes. Ons gedrag moet ten goede veranderen en verandert het niet dan gaat het helemaal fout met onze samenleving en met ons geluk.

 8. Filip

  Indien een organisme sterk is aangetast door een schadelijke parasiet gaat men zo snel mogelijk het aantal parasieten naar beneden bijstellen.
  Waarom probeert men nooit om het gedrag van de parasiet te wijzigen, dit zou toch veel diervriendelijker zijn ten opzicht van de parasiet ? Als je de aard van het beestje (de parasiet) kent dan weet je dat indien dit eventueel ooit zou lukken het oorspronkelijke bedreigde organisme al lang de geest gegeven heeft.
  Hier op aarde de aard van de parasiet proberen te wijzigen zal dan ook hetzelfde resultaat opleveren. Gelukkig beschikt de betreffende parasiet hier over een beredenerend brein, een intelligent bewustzijn dat hem in staat zou moeten stellen om in te zien dat hij zichzelf slechts één inspanningsloze beperking hoeft op te leggen om het voortbestaan van zijn soort en biotoop veilig te stellen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s