De wereld is echt minder akelig dan je denkt!

Allemachtig, die Maarten van Rossem toch!! We praten hier over een knorrig overkomende, verstandige man met een bijna altijd wetenschappelijk gefundeerde mening, met wijze oordelen en met een niet aflatend gevoel voor onderkoelde humor. Ik heb net met veel plezier èèn van zijn boekjes (“De wereld volgens Maarten van Rossem” uit 2005) gelezen. Zeven jaar geleden geschreven!
Hij vroeg zich toen al, mijns inziens terecht, af of de wereld wellicht krankzinnig was geworden en hij kon helaas niet anders dan deze vraag bevestigend beantwoorden op geleide van, uit de werkelijkheid van alle dag afkomstige, voorbeelden.
En in 2005 was er, nota bene, niet eens sprake van een crisis en had het vertreksignaal voor de lange gezamenlijke reis naar het land van recessie en depressie nog niet geklonken.

Krankzinnigheid is er te over in de wereld van vandaag. En het lijkt hand over hand toe te nemen. Zo las ik onlangs een artikel over een een of andere onlangs gestorven Hindoeleider in Bombay, India, Bal Thackeray genaamd, die Hitler vereerde en grote bewondering koesterde voor de moordenaar van Gandhi. Hij schijnt ook Hindoes te hebben opgezet tegen moslims, een conflict waarbij honderden mensen werden vermoord. Een rare Bal dus!
En wat te denken van meneer Mitt Romney, de recente presidentskandidaat van de Republikeinen, die de beginselen van het Mormoonse geloof aanhangt. Bestudering van de geschiedenis en de inhoud van dit geloof moet al snel tot de overtuiging leiden dat je i.c. te maken hebt met volstrekt gestoorde mensen die bazelen over gouden tafels, magisch ondergoed en duizendjarige rijken.
En in ons eigen land kunnen incidenten, met name door krant en TV, worden opgeblazen tot schier onwerkelijke proporties, waardoor veel mensen op de sociale media de realiteit totaal uit het oog beginnen te verliezen. Onlangs zagen we zoiets nog bij de ontmaskering, via DNA-onderzoek, van de “dader” van de “100 jaar” geleden gepleegde lustmoord op een Fries meisje van zestien jaar. Ik kan de buitenproportionele publieke belangstelling voor deze uitermate tragische kwestie niet anders dan sterk overdreven en bijna ziekelijk vinden. Mijns inziens getuigt een en ander bij veel mensen van een uiterst bedenkelijk soort sensatiezucht. Meneer Dalrymple, u kent hem wel, die sacherijnige Engelse gevangenispsychiater met “strong opinions”, spreekt in voorkomende gevallen van ongezonde, destructieve sentimentaliteit.
Dus als je niet beter zou weten zou je kunnen denken dat het op deze wereld en zeker in dit kleine polderlandje allemaal minder aan het worden is. Maar niets is minder waar. De illusie van waanzin, gekte en sensatie wordt opgeroepen door de media. Nieuws is geld. Slecht nieuws is nog meer geld. En veel journalisten, verslaggevers en talkshows maken de commerciële spoeling dun. Het lijkt allemaal heel erg, maar het valt allemaal wel mee.
Lees het dikke boek van meneer Steve Pinkerton maar eens over de vermindering van geweld door de eeuwen heen. En dan hebben we het alleen nog maar over de geschiedenis van het geweld. Als we kijken naar de hygiëne, de voedselkwaliteit, de medische kennis, de huisvesting, het onderwijs etc. etc., dat alles is gedurende de laatste drie honderd jaar enorm verbeterd.

Heel veel van wat de moderne media u menen te moeten voorschotelen is baarlijke nonsens en is eigenlijk helemaal niet wat het lijkt. Om die onvolkomenheden, leugens, vooroordelen, en fouten te kunnen herkennen, te ontzenuwen en te ontmaskeren dient u zich goed op de hoogte te stellen, kennis te verwerven en, bovenal, kritisch te blijven. Hierbij is het vooral essentieel dat de roze bril zo snel mogelijk wordt afgezet. Genoegzaamheid en zelfvoldaanheid zijn de grootste hinderpalen als het gaat om het zo objectief mogelijk beschrijven van de werkelijkheid. Dit alles dan ook nog eens naast het feit dat anderen er vaak geldelijk bij gebaat zijn om u te bedriegen en u een rad voor de ogen te draaien. Cave!!!

O ja, meneer Maarten van Rossem gaf mij ook nog een goede leestip. Het boek van Jared Diamond geheten “Guns, Germs, and Steel” is een echte aanrader. Wil je daadwerkelijk vat krijgen op de geschiedenis van de mens dan is het lezen van dit boek daarbij een enorme nuttig hulpmiddel.

Ik bemerk dat mijn blog een weinig chaotisch is geworden, maar daarom niet getreurd want dan past het des te beter in de decadente waanzin van het economisch steeds verder achterop rakende Avondland. Bovendien heb ik het, geheel ten onrechte, maar steeds over “u”, ik bedoel dus eigenlijk mijzelf. U weet uiteraard zelf veel beter wat u wel en niet wilt kennen of beoordelen. Ik moet eens ophouden met mijn irritante moralistische gezwets!

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

5 Reacties op “De wereld is echt minder akelig dan je denkt!

 1. Ik heb ook heel vaak dat het niet meevalt. En als ik dat bij andere verifieer, heb ik altijd gelijk.

 2. Maarten van Rossem is onze nationale chagrijn. Verder valt het wel mee hier

 3. Een wel passende uitspraak die ik laatste tegenkwam: “Het leven is soms te waar om mooi te zijn. ”
  Let wel: “soms”. Da’s dan toch weer positief 😉

 4. Alle brompotten verzamelen?
  Vrolijke groet,

 5. Filip

  Van alles wat maar vooral, alles komt goed…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s