Waartoe is de mens op aarde?

DSC_0150

DSC_0119

DSC_0136

De menselijke relaties worden voor een groot deel bepaald door de seksuele/voortplantingscomponent, ook daar waar je dat helemaal niet vermoedt. De diepste en krachtigste drijfveer van de mens, de belangrijkste factor in zijn leven, is uiteindelijk de tomeloze drang om zich te willen voortplanten, de onontkoombare biologische drijfveer om de soort te continueren. Het evolutionair gegroeide dwangmatige plezier in seks is het ijzersterke instrument van deze voortplantingsreflex. En geslachtelijke verkeer tussen man en vrouw (inclusief alle bizarre kunstmatige varianten) is nog steeds noodzakelijk om de mens als soort te laten voortbestaan. Alles wat de mens doet is gericht op voortplanting. Mensen die geen seks (meer) kunnen hebben noemen wij oud of gehandicapt. De dood is afschrikwekkend omdat de dood de weg naar voortplanting definitief onmogelijk maakt. Oude mensen die voor voortplanting niet langer geschikt zijn en mensen die door pathologisch lichamelijke en of psychische omstandigheden niet in staat zijn zich voort te planten worden door een beschaafde samenleving gedoogd en mogen in de periferie van de maatschappij nog wat aanmodderen. Zij worden wel in leven gelaten. Maar hen wordt wel op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat zij niet langer nodig zijn. Men spreekt dan over gehandicapten en over het grote grijze probleem. Kortom, hier wordt gesproken over de afgeschreven beklagenswaardige onrendabelen der maatschappij.
Het vitale middelpunt van een samenleving bestaat uit een grote groep gezonde, relatief jonge, vrije vrouwen en mannen in de kracht van hun leven die meestal extreem actief zijn als het gaat om gedrag dat rechtstreeks voortvloeit uit de evolutionair ontwikkelde en in het oeroude reptielenbrein zijn oorsprong vindende voortplantingsreflex. Zonder dat we het eigenlijk goed beseffen wordt de aard en het wezen van de gehele samenleving volledig beheerst door de reflex die onophoudelijk aanzet tot gedrag dat uiteindelijk moet leiden tot voortplanting. Zonder die reflex zouden we binnen een paar generaties zijn uitgestorven. De sterkste genen overleven uiteindelijk

Dus in het kort: jonge man vindt seks fijn en zoekt in heftige concurrentie met andere jonge mannen, die seks uiteraard ook fijn vinden, het in zijn ogen voor voortplanting geschikte jonge vrouwtje die op haar beurt seks natuurlijk ook fijn vindt en alleen dat mannetje toelaat waarvan zij denkt dat hij de sterkste genen heeft. Zij krijgen daardoor een kind als evolutionair beoogd resultaat. Tot zover de primitieve ongebreidelde lusten.

Er is echter ook nog het verstand, die goeie ouwe ratio, die ons in staat stelt om de “verborgen” lusten, die direct of indirect samenhangen met de alles overheersende drang tot voortplanting, te breidelen. De ratio gaat op geraffineerde wijze te werk. Het verstand is in staat om de oerdrang van onze lusten te verpakken in schijnbaar wijze besluiten en een rookgordijn te leggen over onze snode seksuele bedoelingen. Ratio verpakt de voortplantingsdrang in verstandig lijkende en cultureel volstrekt acceptabele pogingen om geld, bezit en macht te verzamelen, om daarmede vervolgens een hoge (seksueel aantrekkelijke) sociale status te bemachtigen met behulp waarvan de individuele postitie op het slagveld van de voortplanting kan worden verbeterd. Meneer Freud voelde dit alles al heel goed aan en heeft er bijzonder boeiend over geschreven. Helaas kon hij het allemaal niet wetenschappelijk bewijzen en dat is dan weer reuze jammer. Trouwens, het valt, denk ik, ook niet wetenschappelijk te bewijzen. Ik vrees dat het altijd wel èèn van de vele meningen inzake de condition humaine zal blijven. Maar daarom natuurlijk niet minder grappig.

Desalniettemin: “Leve de evolutionair biologen!!!”

Nee, dan hebben die vrome gelovigen het veel makkelijker. Die hoeven niets te bewijzen. Die weten zeker dat wat zij zeggen de Waarheid is.
Alvast een prettige kerst toegewenst!

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Waartoe is de mens op aarde?

 1. Dan is er plotseling een blog waarvan de titel alleen al op enige intellectuele verdieping duidt. En dat op zichzelf is al meer dan voldoende om de meeste bloggers af te schrikken. Meestal krijg ik zo’n dertig hits op mijn blogs. Nu maar drie!!!!
  De wereld van OBA zit kennelijk niet te wachten op welke geestelijke verdieping dan ook. Men is kennelijk, gezien de op OBA heersende oppervlakkige en politiek correcte natuur, veel meer geïnteresseerd in ego-documenten, oppervlakkige nieuwsfeitjes en kleine details. Het bevestigt helemaal het beeld dat ik heb van OBA-bloggers. Schijnbetrokkenheid en flauwekul. Maar daardoor laat ik mij niet weerhouden om mijn schandalige stukjes cyberspace in te slingeren.

 2. Filip

  De mens onderscheidt zich van de dieren door zijn zelfbewustzijn en zijn denkvermogen. Daar waar de dieren het met alleen hun instinct moeten doen kan de mens, overdenken, overwegen, vooruitzien, zich in situaties inleven etc…
  Men heeft dus het vermogen gekregen van de natuur om zich bewust te zijn van de gevolgen van zijn daden.
  Daarom o.a. staan er de mens vele door hem ontwikkelde technieken en hulpmiddelen ter beschikking om te vermijden dat zijn hitsigheid conceptie tot gevolg heeft wanneer dit onverstandig zou zijn.
  De menselijke overbevolking en de daaruit voortvloeiende vernietiging van het menselijk biotoop is wel de belangrijkste overweging om te beslissen geen extra stervelingen ter wereld te brengen.
  Edoch, helaas is de mens ook toegerust met een andere eigenschap, namelijk bezitterigheid.
  Mensen wensen een huisje, tuintje, boompje en nog zoveel meer bereikbare en onbereikbare zaken te verwerven.
  Alles wat nodig is om een menswaardig bestaan te kunnen leiden zou nooit beperk mogen zijn tot wens maar wel een recht moeten zijn van iedere nieuwgeborene mens.
  Vele mensen hebben ook een kinderwens, zij willen kinderen en daarbij staat hun enkel de rede in de weg. Dat het biotoop van de mens het moet afleggen tegen de eigen bezitterigheid van de mens weten we al lang, het eigenbelang primeert altijd. Maar zelfs als het uitermate onverstandig is voor het aanstaande nieuwe kind om ter wereld te komen dan nog kiest de mens voor zijn eigenbelang. En omdat ook geld daar geen belemmering voor opwerpt komen die verworpenen dan ook ter wereld.
  Shopenhauwer wist ons al te vertellen dat het egoïsme de wereld regeert, tegenwoordig moeten we erkennen dat de wereld ten onder gaat aan het egoïsme ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s