Meneer Ali Haidar maakt het wel erg bont. Met meteen maar een overpeinzing over menselijke hoogmoed.

P1140702

Meneer Ali Haidar maakt het wel erg bont. Hij personifieert in mijn ogen de ultieme hypocrisie. Meneer Ali zou zich diep moeten schamen. In Syrië ontrolt zich een drama dat de wereld al zo vaak heeft mogen aanschouwen, namelijk, grote groepen mensen, met elk uiterst onsympathieke en wrede overtuigingen, die elkaar op leven en dood bestrijden. In Nederland gebeurde zo’n 400 a 450 jaar geleden ongeveer hetzelfde. Onsympathieke, wrede, akelige, religieuze scherpslijpers die elkaar in een tachtig jarige wrede rot oorlog het leven verzuurden. Hoe fanatieker men is, hoe wreder en bloeddorstiger het gedrag naar andersdenkenden. En dan maakt het eigenlijk niet uit of men een totaal krankzinnig religieus doel nastreeft of een waanzinnige seculiere utopie. Uiteindelijk wordt de “andersdenkende” totaal ontmenselijkt en nog slechts gezien als een lastig en aanstootgevend voorwerp dat zo snel mogelijk moet worden verwijderd. Daarvan hebben we in de Tweede Wereldoorlog een staaltje mogen meemaken.
Het beroerde is dat maar weinig mensen tot werkelijke relativering t.a.v. hun eigen persoon in staat zijn. Men weet in zijn extremistische, vaak religieuze drift haarfijn te vertellen wat er niet deugt aan de ander, maar men is volstrekt niet in staat om het eigen gedrag op een kritische wijze onder de loup te nemen. Afijn, dat verschijnsel (gebrek aan rationele kritiek op eigen denken en handelen) zien we in onze samenleving ook steeds meer in de vorm van het klagen over eigen materiele deprivatie, het dwangmatige consumeren, het roepen om een sterke man die overigens dan wel onmiddellijk exact moet doen wat die woedende onsympathieke burger van hem vraagt en verder zien we zo’n beetje alles wat een, door de welvaartsstaat tot op het bot verwende, calculerende burger nog meer kan verzinnen om anderen de schuld te geven van zijn eigen onvrede. Een voortwoekerende onvrede die voortdurend gevoed wordt door het vermeende gebrek aan respect van anderen, door het feit dat anderen (“De Grote Boze Buitenwereld”) de verongelijkte burger voortdurend te kort doen en door het bizarre fenomeen dat men, op geleide van een uiterst vervelende, maar tegenwoordig o zo hippe, onbescheidenheid, de kwaliteit en de kwantiteit van zijn eigen talent vaak veel hoger inschat dan deze in werkelijkheid blijkt te zijn (m.a.w. men waant zijn eigen grijze mus een valk te zijn). Dit laatste vooral door een kritiekloze opvoeding van ouders die menen dat zij een genie op de wereld hebben gezet.
De kern van maatschappelijke conflicten is gelegen in een liefdeloze steeds harder wordende houding naar de medemens door eigenwaan en ongebreideld egoïsme. Een sociale dynamiek, die sinds de ontzuiling en na de enthousiaste omarming van het ethisch volstrekt perverse neoliberalisme door de economische elite, alleen maar  sterker wordt. De burger moet er, mijns inziens, niet voortdurend zo op gebrand zijn de ander de maat te nemen, nee, de burger zou allereerst zijn eigen denken en doen maar eens moeten toetsen aan algemeen geldende ethische criteria. Misschien dat diezelfde burger dan tot een kwalitatief beter inzicht komt met betrekking tot zijn eigen handelen en mogelijk daardoor bereid is om een toontje lager te gaan zingen. Overigens, over die algemeen geldende ethische criteria kom ik natuurlijk nog uitgebreid te spreken, want daar zit hem nou juist de kneep!! Maar daarover dus later.

Nb. 1.  Zo er iemand mocht reageren dan aub niet in de vorm van allerlei jij-bakken, want dat ken ik zo langzamerhand wel. Het gaat om de inhoud. En om niets anders dan de inhoud.

Nb. 2.  Ik bedenk me net dat het gestelde onder Nb. 1. wel heel erg raar en onredelijk is. Ik schrijf een schofferend vervelend stukkie en dan zou het alleen maar over de inhoud mogen gaan. Nee, hier ben ik totaal op de verkeerde weg. Ik lijk wel niet goed wijs!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Meneer Ali Haidar maakt het wel erg bont. Met meteen maar een overpeinzing over menselijke hoogmoed.

  1. Filip

    Geen mens zou ooit hebben moeten lijden indien hij niet door andere mensen verwekt was….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.