Rusland is niet onze vriend. Rusland is niemands vriend.

DSC_0466

De Russische bevolking heeft eigenlijk nooit een echte democratie gekend. Of het was een autocratische Tsaar of het was een eigenaardig soort communisime met een duidelijk kapitalistisch randje. Maar het Russische volk was altijd het kind van de rekening. Daardoor hebben ze nooit de gelegenheid gehad om zich de werkelijke democratische normen en waarden eigen te maken, zoals bijvoorbeeld het respecteren van de normen en waarden van minderheden. In Rusland geldt nog steeds het recht van de sterkste. Het land lijkt daardoor erg vatbaar voor allerlei dictatoriale regimes. Nu is het dan Poetin, de oud-KGB’er met zijn apparatsjiks en pluimstrijkers.Maar in de toekomst zou het zo maar een fascistisch bewind kunnen zijn met een volidioot als Zjirinovski aan het hoofd. Ik denk dat Nederland, maar vooral Europa krachtig moet reageren.
En zoals iedereen weet zijn geld, macht en het pathologisch streven naar steeds hoger sociaal aanzien, ook wel met een verkeerd woord als “respect” aangeduid, een voortkankerende kwaal waar de hele wereld aan lijdt. Helaas zijn wij hierdoor niet in staat om op een waardige en ethische wijze te reageren op het onrecht in de wereld en zullen wij altijd proberen om ons perverse voordeel te bewerkstelligen en te consolideren. Zo ook nu weer. Er zal nog wel heel veel water naar de zee moeten stromen voordat wij in staat zullen zijn om werkelijk rechtvaardig te denken en te handelen, zo dit al ooit het geval zou kunnen zijn. En zoals altijd gaat het weer om meningsverschillen bij de invulling en het definiëren van goed en kwaad. Het eeuwige menselijke tekort.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “Rusland is niet onze vriend. Rusland is niemands vriend.

 1. Zou het wel in de mens zitten om rechtvaardig te denken en te handelen.
  Ik houd trouwens m’n hart vast over de ontwikkelingen in Rusland, de leider der natie vertoont naar mijn waarneming tekenen van machtswaanzin.
  De Europese landen zouden er goed aan doen zich degelijk te bewapenen in plaats van legers en materiaal weg te bezuinigen.

  • Het zoeken naar de absolute waarheid als het gaat om goed en kwaad is een tevergeefse speurtocht, vrees ik. Poetin is een kille machtswellusteling, maar er zijn er nog erger in Rusland. Bijna niet te geloven. Als je jezelf wilt verdedigen tegen agressieve landen of mensen heb je wapens nodig. Het is helaas niet anders. Het leger dat we nu hebben is een lachertje. Daarmee kun je Luxemburg zelfs niet van je lijf houden!

 2. Filip

  Inmiddels zijn we januari 2017 en de bakens staan helemaal anders.
  Zo onvoorspelbaar hebben de zaken er nog nooit voorgestaan, of lijkt dat alleen maar zo ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s