Zwarte piet is gewoon de slimme slaaf van Sniklaas.

P1050878

Ja, die verwerking van ons slavenhalersverleden gaat nog steeds niet altijd even makkelijk. De meeste reacties naar aanleiding van de zwarte piet-hype ademen een heftige ontkenning en hebben een hoog “wij bepalen helemaal zelf wat racisme is en wat niet”. Dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking, met als excuus  het rabiaat criminele gedrag van een aantal marrokaanse jongeren, het fatsoen inmiddels ver voorbij is en in de publieke ruimte luidkeels getuigt van een evident en onverbloemd racisme, helpt in deze kwestie ook al niet echt. Wat mij wel opvalt is dat de meeste mensen bij deze giga-hype voor de zoveelste keer de grootst mogelijke moeite hebben om hun eigen nationalistische en  vaderlandslievende motieven op kalme en duidelijke manier via de sociale media kenbaar te maken. Velen komen niet verder dan ongenuanceerd schreeuwen, schelden en beledigen en zij torsen daarbij een roze bril op hun neus die zo zwaar is dat je hem met nog geen honderd man meer kunt afzetten. Het Nederlands cultureel erfgoed in de vorm van de Sniklaasfolklore blijkt plotseling de echte kern te zijn van de Nederlandse identiteit. En plots wordt duidelijk, volgens de exegeten van de Sniklaasfolklore, dat zwarte piet niet langer het suffe domme en gewelddadige knechtje van de goedheiligman is, maar eigenlijk de slimme tompoesachtige macht achter de de troon van die oude demente witte bisschop. Niks slavernijverleden, maar gewoon geschaafde lippen en een ernstig beroet gezicht in verband met insluipingen via de schoorsteen. Of Donar en Sleipnir worden erbij gehaald. Die gezellige germaanse godenfolklore!
Ja, hoe hypocriet kun je zijn om de werkelijkheid zo leugenachtig naar jouw eigen wensen te willen modelleren. Ik vermoed dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking prachtig bewerkte oogkleppen op heeft en deze hard nodig heeft om per se te kunnen blijven geloven in de onschuld van een “gezellige” folklore en daarmede tevens in de reinheid van de Nederlandse identiteit. Nederlanders racisten? Kom nou!!!

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

4 Reacties op “Zwarte piet is gewoon de slimme slaaf van Sniklaas.

 1. Ik denk bijna wel zeker te weten dat een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking in deze een uiterst conservatief standpunt hanteert.
  Zo in de geest van: smerige buitenlanders blijf met je besmette tengels van onze zuivere en volstrekt onschuldige Sniklaasfolklore af! Ga maar ergens anders lopen zieken!!

  • Inderdaad! En het spreekwoord luidt: Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Maar ik heb nog niet zo lang geleden kennis genomen van de resultaten van het onderzoek van meneer Robert Putnam. Eea behelst het volgende volgens onze vrienden bij Wikepedia:

   “In recent years, Putnam has been engaged in a comprehensive study of the relationship between trust within communities and their ethnic diversity. His conclusion based on over 40 cases and 30 000 people within the United States is that, other things being equal, more diversity in a community is associated with less trust both between and within ethnic groups. Although limited to American data, it puts into question both the contact hypothesis and conflict theory in inter-ethnic relations. According to conflict theory, distrust between the ethnic groups will rise with diversity, but not within a group. In contrast, contact theory proposes that distrust will decline as members of different ethnic groups get to know and interact with each other. Putnam describes people of all races, sex, socioeconomic statuses, and ages as “hunkering down,” avoiding engagement with their local community—both among different ethnic groups and within their own ethnic group. Even when controlling for income inequality and crime rates, two factors which conflict theory states should be the prime causal factors in declining inter-ethnic group trust, more diversity is still associated with less communal trust.

   Lowered trust in areas with high diversity is also associated with:

   – Lower confidence in local government, local leaders and the local news media.
   – Lower political efficacy – that is, confidence in one’s own influence.
   – Lower frequency of registering to vote, but more interest and knowledge about politics and more participation in protest marches and social reform groups.
   – Higher political advocacy, but lower expectations that it will bring about a desirable result.
   – Less expectation that others will cooperate to solve dilemmas of collective action (e.g., voluntary conservation to ease a water or energy shortage).
   – Less likelihood of working on a community project.
   – Less likelihood of giving to charity or volunteering.
   – Fewer close friends and confidants.
   – Less happiness and lower perceived quality of life.
   – More time spent watching television and more agreement that “television is my most important form of entertainment”. ”

   Putnam was aanvankelijk een fervent multiculturalist, maar na van de verbazing over de resultaten van zijn eigen onderzoek te zijn bekomen, besefte hij dat er meer voor nodig is om verschillende bevolkingsgroepen op een cultureel en sociaal productieve wijze naast en door elkaar te laten bestaan. Zwarte Piet is nog maar het begin.

 2. Filip

  Al die heisa rond zwarte piet dient enkel om de aandacht weg te houden van die bebaarde oude vieze kinderlokker die men de benaming Sint-Nicolaas heeft toegedicht. Maak van de geilige een heilige en werkelijk alles wordt met de mantel der liefde toegedekt. Je moet het maar durven om als man met je zak en staf te gaan leuren bij de brave kindertjes, uitgedost in een mooi kleed en met fonkelende ring.
  Moeder bezwoer ons nog geen snoepjes van vreemde mannen aan te nemen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s