Een paasfabel. Verhaal over lijden, opstanding en verdoemenis.

Een ei toont zijn ware aard!

Een ei toont zijn ware aard!

Stil fluistert de wind door de net groen wordende takken van de berkenboom. Eronder, uitgestrekt in het koele gras, ligt een zwerver-achtige persoon. Zijn adem gaat snel en zijn lippen zijn helemaal paars. Naast hem zit in het groen een haas met een mand op zijn rug. U mag één der eieren van leven of dood kiezen, zegt hij, teneinde uw lijden te verlichten of te beëindigen. Nog niet, hijgt de man, ik moet eerst het voorhang laten scheuren en de ark des verbonds kuisen. De ark des verbonds, vraagt het konijn, waar dan? Die ark zit in mijn hart, antwoordt de man, maar de leugen is te groot en daarom lig ik hier op sterven. Maar dat is toch geen doen, roept de haas uit, u gaat er helemaal aan onderdoor. Dat is nu net de bedoeling, zegt de man, het werd allemaal al voorspeld. De haas tilt de mand van zijn rug en rommelt er even in, dan zegt hij, terwijl hij drie prachtig beschilderde eieren uit zijn mand haalt, zie hier, aanschouw de drie eieren van troost en vervloeking. Dit ei hier(donkergroen gekleurd met diep gele en rode motieven), is het ei van barmhartigheid en genade, het tweede ei (lichtgroen met oplichtende witte en felblauwe stippen) is het ei van trouw en liefde, en het derde ei (dof zwart met lichtpurperen sterren) is het ei der religie en illusie. Eén van de eieren betekent uw sterven en maakt als zodanig een eind aan uw lijden. De andere twee eieren zullen uw lijden eveneens beëindigen, maar voeren u gelijktijdig weer terug naar het volle leven. Kiest!!!

De zwerver-achtige man, die aan het einde van zijn latijn is en door koortsrillingen wordt geteisterd in verband met een kwaadaardige, gegeneraliseerde infectie zijnde het onvermijdelijke gevolg van een geslachtsziekte dewelke zich in een terminaal stadium bevindt en door hem werd opgelopen als resultaat van al het hedonistische hoeren en snoeren tijdens zijn extreem decadente leven als, tot op het bot verwende en geperverteerde, gelukszoeker , heft met moeite een uitgemergelde hand en wijst het zwarte ei aan. O wee, gij ongelukkige, krijt de haas verschrikt, gij hebt het ei der religie gekozen, houdt het ei ferm in uwe hand en onderga de fnuikende werking van dit verdorven vruchtbeginsel. De gedoemde omklemt het ei met een spreeuwachtige klauw en ziet……vrijwel direct ontvliedt hem de levensgeest en verandert zijn gelaat in iets, een ding, dat geen spoor van leven meer in zich bergt. De haas plaats de mand op zijn rug en geeft met zijn rechter achterpoot een ferme roffel op de steenachtige grond. Het zwerk betrekt en achter de horizon is het scheurende geluid van het voorhang te horen. Zwarte as daalt neer uit de lucht en ontdaan snellen draaghazen toe daartoe aangespoord door weer een strak ritmische pootroffel van de mandhaas. De stoffelijke resten van de zwerverachtige persoon worden op een baar gelegd en zo spoedig mogelijk naar de dichtst bijzijnde grot gebracht. Daar wordt de baar op de stenen bodem geplaatst en met een smetteloos wit laken bedekt. Vervolgens rollen wel duizend hazen de sluitsteen voor de ingang van de grot. Het is min of meer volbracht, spreekt de mandhaas. Hij zet zijn mand op de grond en grijpt de twee overgebleven eieren van troost en vervloeking. De eieren worden gebroken boven een hoog oplaaiend paasvuur en alle hazen, het zijn er inmiddels wel zeven miljard, kunnen hun buik rond eten aan de twee gebakken eieren. Er is dus een wonder geschied.

Na drie dagen rolt de sluitsteen door innerlijke noodzaak bewogen, weg van de grot. De zwerver-achtige persoon treedt naar buiten. Hij is genezen en straalt met een onaards licht. Hij is gehuld in het smetteloos witte kleed en onder zijn rechterarm houdt hij drie boeken. Hij noemt ze “Bijbel”, “Koran” en “Thora”. Gelijktijdig worden alle hazen ter wereld de inhoud van deze boeken gewaar. Het leidt tot onrust en onsteltenis. De eerste verwarde kreten klinken reeds. En hier en daar breken schermutselingen uit. Vervolgens krijgen de zaken hun beloop.

Het bleef nog lang onrustig op de planeet.

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “Een paasfabel. Verhaal over lijden, opstanding en verdoemenis.

 1. Dat zijn echte doordenkeieren!
  OT Lienden was het inderdaad!
  gr eva

 2. Het kwam me bekend voor omdat ik ’s zomers o.m. de Betuwe onveilig maak op de fiets. Ik herkende het omdat ik ook al eens op die plek een foto heb gemaakt.
  Ja, die eieren. Het zijn symbolen van menselijke hoedanigheden. Uit het purperen ei groeit wantrouwen en hebzucht. En laat dat nu net het ei zijn waar onze verlosser voor koos. Het leven hangt van toeval aan elkaar. Voor evenveel geld hadden we gewoon in het paradijs geleefd.

 3. Filip

  Na een leven van hoererij en decadentie straal je uiteindelijk van herboren gezondheid , alle andere stervelingen zijn door jou toedoen en tot jou voordeel verworden tot elkaar bekempende angsthazen .

  Waarom zou je dan in hemelsnaam niet het snelle hazenpad van het hedonisme kiezen ? De anderen zijn slechter af lijkt me dit verhaal voor te houden ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s