Laf of voorzichtig?

Goed zo, jochie!!

Goed zo, jochie!!

 

De voorgeschiedenis van het gegeneraliseerde conflict in het Midden Oosten mag bij ter zake geïnteresseerde mensen als bekend worden veronderstel en daarom ga ik daar ook helemaal niets over zeggen. De rol van de Verenigde Staten vind ik zowel abject als naïef. De rol van het “Verenigde” Europa vind ik angstig en laf. Terwijl de rest van de wereld zich ternauwernood met het conflict wil bemoeien. De VS en Europa laten de dappere Koerden de kastanjes uit het vuur halen.

Ik zou het eigenlijk een vanzelfsprekende zaak vinden als wij, Europeanen en Amerikanen, zij aan zij zouden vechten, samen met de bedreigde moslims aldaar, tegen het ultieme Kwaad van IS (het ‘Kalifaat’ van de Satan). Net zoals wij in de Tweede Wereldoorlog samen vochten tegen het toen heersende ultieme en duivelse Kwaad van het gewelddadige fascisme.

Wij zenden specialisten om de Peshmerga’s en het Iraakse leger te trainen, maar doen verder eigenlijk niet zo veel. Ja, een beetje met jachtbommenwerpers over het gebied vliegen en op veilige afstand de vijand bestoken met bommen en granaten. Een persoonlijk persoonlijk commitment is er nauwelijks. Wij zijn inmiddels, denk ik, te bang geworden om überhaupt nog metterdaad tegen de gruwelen van wrede beestachtigheid te willen vechten. De kanker van de westerse decadentie, die voortdurende perverse drang naar meer, groter, mooier en beter en de daaraan inherente angst en lafheid is inmiddels zover uitgezaaid dat wij niet langer het lef hebben om het Kwaad met grondtroepen te bestrijden. De betrokkenheid is weg, solidariteit is verdampt en het egoïsme van het nihilistische, anti-intellectuele consumentisme voert inmiddels de boventoon.

Onder morele aanvoering van meneer Grunberg verzinnen we allerlei ethische smoesjes om ons angstige en laffe, super kapitalistische gedrag te rechtvaardigen.

Het ultieme Kwaad in de vorm van fascisme of gewelddadig religieus fundamentalisme dient mijns inziens altijd te vuur en te zwaard bestreden te worden. Wij laten het hier, mijns inziens, echter grandioos afweten. Inmiddels zijn wij zo bang en laf geworden dat het levensgevaarlijk begint te worden.

Europa dient, volgens mij, zo snel mogelijk een gezamenlijke troepenmacht op de been te brengen om samen met het Iraakse leger en de Koerdische Peshmerga’s te strijden tegen het ultieme Kwaad dat IS heet. Vrijheid en liefde zijn het te allen tijde waard om voor te vechten.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

4 Reacties op “Laf of voorzichtig?

 1. Te vaak en op te veel plekken wordt er door Westerse strijdmachten vernietigd en vermoord. Veelal leert de geschiedenis dat dit dan vooral om economische belangen gaat en niet om een hogere ethiek.
  Veel gewelddadige brandhaarden hebben hun oorzaak in die economische belangen.
  Juist het stoppen met wapenproductie en wapenhandel voorkomt het escaleren in gewapende conflicten.

  Het onschuldige leed dat burgerslachtoffers overkomt bij oorlogsgeweld is naar mijn idee nooit goed te praten.

  Ik heb op dit onderwerp dus een andere mening.

  Vriendelijke groet,

 2. Beste Rob,

  Natuurlijk kan ik jouw betoog geheel onderschrijven. In veel gesprekken met mijn echtgenote, die overtuigd pacifist is, heb ik mijn mening trachten te verdedigen, namelijk dat het ultieme kwaad, het kwaad dat de bijl betekent aan de wortel van de democratie, de naastenliefde en de beschaving zelf, mijns inziens, niet anders dan met proportioneel geweld bestreden kan worden. Let wel, deze optie komt pas aan de orde als werkelijk alle andere mogelijkheden geprobeerd zijn en mislukt. Het doel van dit proportioneel geweld is juist om te voorkomen dat kwaadaardige krachten blijvend macht verwerven, dit dan meestal voornamelijk ten detrimente van alle zwakkeren in de samenleving.
  Als er een andere manier zou zijn om dit ultieme Kwaad te bestrijden houd ik me natuurlijk meteen aanbevolen, maar soms moet je besluiten tot een handelwijze die geheel tegen je eigen overtuiging ingaat. Althans zo voel ik het! Dank voor je inhoudelijke reactie!!

  Vriendelijke groet.

 3. Wat als IS een verborgen gehouden creatie is van de verenigde staten die hen een perfect excuus voorhanden moet geven om de destabilisatie in de regio verder te laten escaleren en zodoende hun machtspositie daar te vergroten middels het ongehinderd uitvlooien van hun militaire krachten ?

  Meesterlijk manipulatoren zijn in staat om mensen met de beste bedoelingen voor hun kar te spannen om hun strijd (voor hun belangen) voor hen te laten strijden…

 4. Niet uitvlooien maar uitplooien natuurlijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.